Външните министри от Г-7 запазват санкциите срещу Русия и продължават подкрепата за Украйна

Министрите на външните работи на Г-7 се споразумяха да продължат подкрепата си за Украйна и да запазят санкциите срещу Русия, както и да си сътрудничат за затягане на контрола върху спазването на ограничителните мерки. Това стана ясно от тяхно изявление във връзка със ситуацията в Украйна по време на сесията на външните министри на държавите от Г-7 в Япония.


„Г-7 потвърди, че ще запази строгите санкции срещу Русия и ще продължи да оказва силна подкрепа на Украйна”, се казва в съобщението, разпространено от ТАСС. Министрите са се договорили също „да укрепват сътрудничеството по отношение на борбата с опитите за заобикаляне на санкциите и да противодействат на доставките на оръжия от трети страни за Русия”.

Във връзка с това японският външен министър Йошимаса Хаяши, който председателстваше срещата, отбеляза значението на "укрепването на сътрудничеството с държавите, включително с държавите от Глобалния Юг". Тези развиващи се държави не се присъединяват към политиката на санкции срещу Москва, като заемат неутрална позиция.

Външните министри на Г-7 осъдиха и решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус. В тази връзка Хаяши заяви, че това решение "ще доведе до по-нататъшна ескалация на ситуацията.

На 25 март президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по молба на беларуската страна, точно както Съединените щати правят от дълго време на територията на своите съюзници. Москва вече предаде на Минск комплекса "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие. Както съобщи руският лидер, изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия приключва на 1 юли.

Япония ще председателства Групата на седемте през 2023 г. и ще проведе срещата на върха през май в Хирошима - градът, бомбардиран от САЩ на 6 август 1945 г. Срещата на външните министри на Г-7 в Каруидзава се провежда от 16 до 18 април. /БГНЕС