Външна политика и икономика във фокуса на предизборния дебат в Гърция

Лидерите на основните политически сили в Гърция проведоха предизборен дебат, който беше посветен основно на въпросите на външната политика и икономиката.

В него участваха лидерът на Нова демокрация (НД) и министър-председател Кириакос Мицотакис, лидерът на СИРИЗА-Прогресивен алианс Алексис Ципрас, лидерът на ПАСОК-Движение за промяна (КИНАЛ) Никос Андрулакис, генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцубас, лидерът на „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос и секретарят на МеРА25 Янис Варуфакис.

В продължилия почти 3 часа дебат лидерите на политическите партии представиха вижданията на своите партии за икономиката и външната и отбранителната политика на страната, а „Катимерини“ отбеляза, че форматът не е позволил да се стигне до разгорещени сблъсъци.

Външна политика и политика на сигурност

За по-голяма ангажираност на гръцката оръжейна промишленост в производството на оръжия се застъпи Алексис Ципрас, който заяви, че ще спазва споразуменията за обществени поръчки в областта на отбраната, подписани от правителството на Мицотакис. Той заяви, че няма да събаря гранични ограждения, но подчерта, че те не са решение на миграционния проблем. Според него ЕС трябва да участва по-активно в граничния контрол.

Премиерът и лидер на НД Кириакос Мицотакис изрази задоволство от изказването на Ципрас, че ще спазва споразуменията. Заяви, че програмата за обществени поръчки в областта на отбраната е необходима за укрепване на въоръжените сили и запълване на пропуските във финансирането, причинени от финансовата криза. Това има добавена стойност за отбранителната индустрия на страната и подчерта, че споразуменията не могат да бъдат предоговорени. Мицотакис добави, че правителството му е трябвало да се справи с много агресивна Турция, изграждало е агресивно съюзи, в резултат на което сега Гърция получава по-приятелски настроено изслушване в Конгреса на САЩ, отколкото Турция. На въпрос от водещите относно евентуални разговори с победителя на изборите в Турция следващата седмица, Мицотакис заяви, че е готов да разговаря с всеки, но добави, че ревизионизмът е "заложен в ДНК" на всички турски политически партии.

Никос Андрулакис (ПАСОК) акцентира върху факта, че гръцките граници са европейски граници и че е необходима европейска армия, която да ги охранява. Ефективното справяне с Турция би означавало премахване на правото на вето върху решенията на ЕС в областта на външната политика и сигурността.

Димитрис Куцубас (КП) заяви, че членството в НАТО не служи на интересите на Гърция и включва страната само в агресивните войни на НАТО, като например "войната НАТО-Русия". Той осъди ембаргото срещу Москва и подчерта, че едно комунистическо правителство ще се стреми към приятелски отношения с всички страни. Ако в Гърция дойде на власт такова правителство, то ще бъде в резултат на промените, които се случват по света по инициатива на хората.

Според лидера на „Гръцко решение“ Кириакос Велопулос, в един многополюсен свят Гърция не може да бъде съюзник на един от полюсите, а прозападната позиция на Гърция не я предпазва от външнополитически бедствия. Той заяви, че ще превъоръжи островите на страната и ще "промени" Преспанското споразумение със Северна Македония, която, според него, го е нарушавала многократно.

Като свой външнополитически приоритет Янис Варуфакис изтъкна свикването на регионална конференция за разрешаване на споровете на Гърция с Турция относно морската юрисдикция. Провокиран да разкаже как би действал при хипотетичен сценарий, при който Турция окупира гръцко островче, той заяви, че задължение на всяко правителство е да защитава националната територия и няма да иска разрешение от съюзниците на Гърция, за да използва оръжие, но и че ще "проведе много телефонни разговори".

Икономика

Премиерът Мицотакис изрази надежда, че цените на храните, които изпреварват общата инфлация, ще се стабилизират, но ако това не се случи, той е готов да удължи политиката на "пазарен пропуск" до втората половина на 2023 г. Лидерът на НД отхвърли предложенията на опозицията за намаляване на ДДС върху редица стоки и услуги, като заяви, че подобни мерки не са доказали своята ефективност и са довели единствено до загуба на приходи.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас заяви, че неговата програма с обещания за намаляване на данъците и по-високи заплати е била реалистично изготвена спрямо разходите за нея. Той наблегна на облагането с данък на прекомерните печалби. Защити повишаването на заплатите на държавните служители, включително на лекарите от Националната здравна система, като предупреди, че стагнацията на ниските нива на заплащане ще накара средната класа да "изчезне". Той обеща да преследва фондовете, които са закупили необслужвани кредити от банките, и да се опита да възстанови и продаде имотите на длъжниците.

Лидерът на социалистите Никос Андрулакис обеща защита за основните жилища на длъжниците от изземване и въвеждане на по-широки и по-всеобхватни схеми за разсрочване на плащанията по дълга. Той заяви, че данъчните облекчения трябва да са в полза на групи като младоженците, а не да помагат на богатите, като например при данъчното облагане на наследствата. По друг въпрос Андрулакис повтори възражението си срещу това Мицотакис или Ципрас да оглавят коалиционно правителство, в което неговата партия ПАСОК-Движение за промяна да участва.

Генералният секретар на Комунистическата партия Димитрис Куцубас заяви, че единствено неговата партия има икономическа програма, която служи на хората, докато останалите обслужват исканията на кредиторите на Гърция и на едрия капитал, който, според него, е обложен с твърде ниски данъци. Той разкритикува опозиционните партии вляво от управляващата НД, че никога не са гласували в подкрепа на различни предложения на Комунистическата партия, внесени в парламента.

Кириакос Велопулос, лидер на крайнододясната популистка партия "Гръцко решение", заяви, че ще промени производствения модел на страната. Според него генерирането на 75% от приходите на страната от услуги е неустойчиво. Той обеща облагодетелстване на селското стопанство, вкарване в затвора на данъчните измамници и премахване на"независимите органи", които са независими само по име.

Лидерът на MeRa25 Янис Варуфакис, който беше министър на финансите през първите и бурни шест месеца на правителството на СИРИЗА през 2015 г., заяви, че присъединяването към еврото в началото на 2000 г. е било грешка, но излизането от него точно сега би било твърде скъпо. Според него н момента гръцката икономика е абсолютно беззащитна. /БГНЕС