Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Граждани и представители на „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане държавата да предприеме мерки за ограничаването на използването на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „За Земята“ каза за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 искания.

„Във всички учебни заведения, предимно в детските градини и училищата все повече се използва пластмаса в момента. Настояваме те да се върнат към модела за използване на съдове за многократна употреба, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани, и са доста по-безопасни от еднократната пластмаса“, посочва Ташева. Тя настоява да се повиши цената на пластмасовите торбички, за да се откажат хората от тях и да преминат към използването на торбички за многократна употреба, тъй като все още у нас те се използват масово и по този показател сме на първо място по употребата им в Европейския съюз. Също така настоява да няма пластмасова торба, която да не се заплаща.

„Дори настояваме за тяхната забрана към 2025 г.“, заявява тя.

Дават решение и как да се намали замърсяването на околната среда и градинките с пластмасови бутилки.

„Това може да спре много лесно, когато се наложи депозит върху всички тези бутилки, така че човек, който си купи, да може да я върне във всеки един магазин, където се продават напитки и да получи този депозит. Този стимул работи перфектно в скандинавските страни, в Германия и в още над 40 държави по целия свят“, посочва още тя.

Ташева настоява да се наложи данък върху всички изделия за еднократна употреба от пластмаса, който държавата да използва за решаването на проблема със замърсяването с този материал и намаляването на производството и употребата му.

„Производителите да поемат пълната финансова отговорност и за почистването на това, което са пуснали на пазара и бързо се е превърнало в отпадък“, посочва тя и подчертава, че към момента данъкоплатците плащат за почистването, което трябва да се промени и настоява изискванията на европейската директива за ограничение на щетите от използването на еднократната пластмасата да важат и за т.нар. биоразградими и биопластмаси, тъй като те предлагат един продукт за еднократна употреба с друг.

По думите й решаването на проблема е в това да се върнем към материалите за многократна употреба.

Ташева припомня, че държавата ни има време до юли 2021 г., за да пренесе всички изисквания на европейската директива и да ги приложи у нас и настоя да участват в работния процес по транспониране на директивата.

Актрисата Лили Гелева се включи в кампанията и лично предаде подписите в Министерството на околната среда и водите.

„Заявяваме готовността на българите да направят една следваща крачка към здравето и към бъдещето си, а именно внасянето на тази петиция, която е подписана от хиляди хора и вече е време държавата и бизнесът да вземат отговорността, за да може заедно да се справим с този проблем“, обяснява тя.

Според нея проблемът с пластмаса не приключва с изхвърлянето й дори и да се рециклира, а в повечето случаи еднократната пластмаса не се рециклира, а тя навлиза в храната, във водите и във въздуха и създава изключително сериозен проблем./БГНЕС