ВМРО: Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското си национално самосъзнание, този път провокацията е срещу институция на българската държава, което е напълно недопустимо в контекста на добросъседството и европейската интеграция.

Ние от ВМРО настояваме властите в Скопие да накажат извършителите на този акт на омраза. Разбира се, се съмняваме, че това ще се случи, тъй като виждаме пълен саботаж на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от страна северномакедонските управници, заявяват от организацията.

Тяхната антибългарска реторика, техният отказ да премахнат фалшификациите и лъжите от учебниците, тяхната продължаваща наглост да омаловажават всеки един случай на нападения, език на омразата и потъпкване на правата на българите в Северна Македония са причина за изключително дръзките атаки срещу хора, клубове и институции.

Остро осъждаме бездействието на Скопие спрямо всички случай на нападения, както и действията им по забрана и преследване на организациите на хората с българско самосъзнание. Призоваваме Министерство на външните работи да изиска среща в най-кратки срокове, на която не просто да бъдат получени гаранции, а да има конкретни срокове за изпълнение на поетите ангажименти от страна на Северна Македония за гарантиране и спазване на правата на българите, както и за премахване на фалшификациите. /БГНЕС

Тагове: