Влакът, дерайлирал в Сърбия, е с български товар, опериран от сръбските железници. Няма пострадали българи

Към момента няма информация за пострадали български граждани в Пирот след изтичането на амоняк от влака, който дерайлира край сръбския град.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам", заяви заместник-министърът на транспорта Красимир Папукмийски.

България е предложирла помощ за справяне с инцидента. В момента сръбските власти анализират дали има нужда от такава.

По информация на българските власти са се обърнали 3 вагона от композицията. При дерайлрирането има спукан балон на едната от амонячните цистерни, което е довело до сериозен разлив. От другите два обърнати вагона е имало теч откъм капаците, но той бързо е овладян. /БГНЕС