Владимир Павлов: Обичам свободата и я получавам чрез планините

“Обичам свободата и наистина я получавам чрез планините, чрез сноуборда и чрез спусканията. Мога да сравня самото каране на сноуборд с тази свобода и с летежната фаза. Според мен целта на човек е по принцип да е свободен и само тогава е истински щастлив. Аз това нещо го открих чрез сноуборда и планината, всеки може по свой си начин да открие своя си метод”. Това сподели в интервю за БГНЕС екстремният сноубордист Владимир Павлов в навечерието на премиерата на неговата книга „Моите сноуборд върхове“.

Миналата година Павлов се превърна в първия българин, спуснал се със сноуборд от височина над 8000 метра, след като стори това от връх Манаслу, като той разказва за това и още много свои предизвикателства в книгата на издателство Вакон.

„Тази книга е сборник с разкази от моите върхове със сноуборд, но представлява и един вид автобиография за пътя ми в тоя спорт. Това е нов връх за мен. Определено се надявам да вдъхне сили и мотивация у хората, защото в България се случват трудно нещата, за мен също не се случиха лесно, имах много дълъг път, докато стигна дотук и се надявам това нещо да вдъхнови хората наистина да преследват това, което обичат, да правят това, което обичат, и в крайна сметка да не се отказват, защото успехите рано или късно идват“, заяви Павлов.

„Идеята на тази книга е да кажа на хората, че наистина трябва да следват това нещо, да не остават само в ежедневието, ако имат някакви детски мечти, нищо не пречи да ги следват и занапред. Всички знаем как се случва животът по принцип, с ходенето на работа, със семейството, с целия битовизъм, в който няма нищо лошо, но според мен човек е дошъл тук за нещо повече, а не просто да изяде няколко тона храна и след това да ги изхвърли“, допълни той относно мотивацията си да напише книга.

Той разказва, че е положил много труд, преди да предприема екстремното спускане от връх Манаслу. “В очите на повечето хора е налудничаво, но не и в моите. Аз съвсем постепенно стигнах до тези 8000 метра, не съм се качил направо от Витоша или Боровец там, така че имаше един доста дълъг път и много години, в които увеличавах височината, бях на четири и пет хиляди метра, на шест и седем хиляди, чак след това си позволих 8000 метра, така че действията ми са донякъде премерени, но това е екстремен спорт, не е шах, и съответно крие своите рискове”, коментира сноубордистът.

“За мен голямото предизвикателство бе спускането и избора на терен за това спускане, защото маршрута на изкачване е ясен, но спускането е изцяло на мой разчет. Тоест преценката си е моя и аз решавам къде и какво ще правя. Планината дори за шерпите и за местните е позната, доколкото е в близост до маршрута. Всичко друго е на мой риск и преценка, а пък това е осемхилядник и нещата са много сериозни. Няма никакъв шанс за спасителни акции, никой няма да тръгне да те търси и да те спасява, а и докато го направи, вероятно няма да има и смисъл, така че голямото предизвикателство са първо, голямата височина и второ, огромната денивелация, която трябва да се преодолее със сноуборда и избора на безопасна и хубава линия за спускане“, допълни той относно екстремното начинание.

Павлов сравнява усещането по време на спускането от Манаслу с нирвана. „Има свръхконцентрация, за страх няма място. Да, има някои колебания, но когато тръгнеш с дъската те изчезват и въобще не трябва да съществуват. Свръхконцентрация, свръх изчисление на всичко, което си планирал, и това състояние е много близко до някаква нирвана. Когато започнеш да го правиш, ти тотално си вглъбен в това нещо и целият свят изчезва. Адреналинът е на високи нива и поради ниската концентрация на кислород, хептен загубваш въздух. В началото ми беше по-трудно да се справя, защото горе от върха като тръгнеш от 8160 метра, правех по три-четири завоя и спирах, направо ти причернява пред очите, ще припаднеш в истинския смисъл на думата. Спускането го правих и без допълнителен кислород, но когато слязох по 7700 метра вече нямах никакви проблеми и карах пълноценно”.

Павлов коментира, че най-важното за безопасността на посещаващите планината е те да бъдат добре информирани и подготвени. „В България има лавинни асоциации, има ПСС, има и асоциация на фрийрайд скиорите и сноубордистите. Идеята е хората да са информирани и да съобразяват възможностите си с това, което искат да направят. Идеята е да не се правят прибързани глупости в планината, това не важи само за сноуборда, а и за ските, алпинизъм, туризъм, за всичко, което се случва в планината, човек трябва да има план, да гледа прогнози, да знае възможностите си, да си разпределя времето и лека-полека да разчита на опита си. Иначе планините са отворени и смятам, че носят положителни емоции и здраве, на всеки, който ги посещава, независимо от спорта”, каза той.

Премиерата на „Моите сноуборд върхове“ на Владимир Павлов ще бъде онлайн и ще се състои във Фейсбук от 19:00 часа в четвъртък, като събитието може да бъде открито във Фейсбук страницата на издателство Вакон. /БГНЕС