Владимир Николов: На Левски и Дея най-много им приляга финал за Купата

Левски и Дея са отборите, на които най-много им приляга финал за Купата. Това заяви в интервю за БГНЕС бившият национал на България и съпредседател на волейболния Левски София Владимир Николов.


Той коментира предстоящия турнир за Купата на България, който ще се проведе в залата на „сините“ между 19-21 януари. „Горещо се надявам, че ще успеем да играем финал на турнира, въпреки обективните затруднения, в които се намираме. Ситуацията ни е доста комплицирана с мачовете, които половината от отбора трябваше да изиграе миналата седмица, с това, че в сряда отборът играе с Монца, четвъртък се връщаме обратно и в петък трябва да играем с много коравия и костелив отбор на Берое. Иначе, с оглед показаното до момента, ако трябва да определям фаворити, в едно нормално състояние бих казал, че Левски и Дея са отборите, които може би най-много им приляга финал“, започна Николов.

Относно това защо се стигна до треньорска рокада в националния отбор със смяната на Пламен Константинов със старши треньора на италианския Лубе Джанлоренцо Бленджини, той отвърна: „Това са въпроси, които трябва да зададете към членовете на Управителния съвет, не към мен. Аз съм изразил моята позиция като бивш волейболист и като човек“, каза Николов, който бе изразил подкрепата си към Гибона.

Бившият волейболист заяви, че познава Бленджини от доста време и според него той е един компетентен специалист. „Познавам Бленджини от доста по-отдавна. Със сигурност изключително компетентен специалист, човек, който работи на най-високо ниво с най-добрите волейболисти. Със сигурност той има необходимите познания, за да води всеки един национален отбор“, сподели Николов, като не пожела да коментира кога италианският наставник ще подпише договора си с България. „Това е въпрос, който трябва да зададете към Българска федерация волейбол, не към мен“.


Съпредседателят на Левски говори и за решението на един от синовете му Алекс Николов да заиграе в Европа. Според него, Алекс със сигурност е взел правилно решение от волейболна гледна точка, но в момента му е тежко от чисто човешка гледна точка. „От волейболна гледна точка, със сигурност беше правилно. В момента му е изключително тежко – тежко му е, защото му се налага да порасне много бързо. Той е на 20 години и се сблъсква с всички трудности, които има в един професионален спорт, в един професионален отбор и колектив. Не искам да влизам в детайли – от волейболна гледна точка решението е категорично правилно, от човешка гледна точка – може би беше малко рано. Защото му е трудно и се сблъсква с проблеми, чисто неспортни, житейски, такива, за каквито не е подготвен. Нещата, които си говорим, са свързани основно с волейбола – ситуации, през които аз съм минавал десетки, стотици, хиляди пъти. Ситуации, с които той се сблъсква за първи път. Надявам се, че ще ме чуе и ще му бъда от полза“.

По отношение на това дали друг от синовете му – Симеон, ще се справи от чисто психологическа гледна точка с голямото натоварване както на клубно, така и на национално ниво, Николов заяви: „Категорично от физическа гледна точка проблем нулев. От друга страна дали е готов емоционално – не знам, времето ще покаже. Емоционалната умора и енергия е тази, която се възстановява по-трудно. Едно момче на 17, 18 години колко му трябва да се възстанови физически? – практически нищо, всички сме били младежи и знаем, че докато си на 18-20, пък дори на 25, как се получават нещата. От базата на годините мога да кажа, че ако имаше как да се върна на 25, бих дал много, за да стане, но за съжаление е невъзможно. Така че физически няма никакъв проблем, емоционално ще му бъде трудно, надявам се да издържи“, допълни бившият ни национал, пожелавайки на синовете си да са здрави и да радват феновете на българския волейбол. /БГНЕС