Владимир Кисьов: Австрия и Нидерландия блокират Обединена Европа, България губи стотици милиони заради ветото за Шенген

България и българският бизнес търпят загуби от стотици милиони левове заради това, че не сме част от Шенгенското пространство.

Австрия и Нидерландия дължат отговори пред цялото демократично общество, което желае Обединена Европа без граници, Европа на свободното движение на хора, капитали и услуги - нещо което те блокират. Връщането на граничния контрол между някои държави не може да бъде извинение и мотив. Основният мигрантски поток не минава през България.

Последните три години се отразиха тежко на процеса за присъединяване към Шенген, защото последните правителства нямат ясна външна политика.

Това заяви в интервю за БГНЕС Владимир Кисьов, бивш заместник външен министър и бивш главен преговарящ за присъединяването на България към Европейския съюз.

С него говорим за причините за решението на Австрия и Нидерландия да блокират присъединяването на България към Шенген и реалните цели зад тази политика, като обсъждаме как България се справя с мигрантската криза в сравнение с Гърция и Италия. Кисьов коментира и въпроса какво трябва да направят българските политици, за да се справят с този проблем.

Политиката на блокиране на пътя на България и Румъния към Шенгенското пространство категорично е неправилна, казва Кисьов.

„Не може да решаваш нещо, което е уредено в договорите за присъединяване и за членство. Това не е обосновано по никакъв друг начин, освен с вътрешните борби за власт в собствената държава. Това решение рефлектира върху България и българския народ. Още повече, че не зависи от мигрантските потоци“, заяви бившият главен преговарящ за присъединяването на страната ни към ЕС.

„Ако се следят внимателно статистическите данни, ще се види че основният поток не преминава през България. Тези граждани, които са се установили в Австрия или в Нидерландия, минават през други държави. Нашата граница е относително по-добре охранявана от всички граници на Европа. Който е ходил в Италия знае потока на бежанци. Същото е по островите на Гърция с хиляди хора. Не е същият случай тук в България“, продължи Владимир Кисьов.

Той подчерта, че удавянията и катастрофите (с мигранти-бел.ред.) не стават в нашето Черноморие или на нашата водна граница, а в Средиземно море.

„Това подчертава още повече, че основният мигрантски поток не е през България. Всички политици, включително западни, трябва да си правят ясна сметка, че ако тази външна граница не се охранява така както се охранява в момента в България, потокът към западни държави би бил десетократно по-голям.“

Бившият заместник външен министър на България припомни, че страната ни е била изправена пред същите проблеми през 2000 г.

„Същите проблеми имахме през 2000 г., когато аз участвах в преговорите за падане на визите за българите, което се възприема като една даденост. Абсолютно по същия начин се разсъждаваше и тогава, но успяхме да се преборим, защото бяхме настоятелни и бяхме изпълнили всички критерии. Дълбоко убеден съм, че ако бяхме продължили още един мандат, с тези усилия които полагахме отдавна щяхме да сме забравили за членството в Шенген - щяхме да сме равноправен член на Шенген“, отбеляза Кисьов.

В коментар за тезата на Австрия, че Шенген не функционира в настоящата си форма, тъй като граничният контрол се връща между някои страни от Централна Европа, Кисьов заяви:

„Ако вие пътувате по Европа, ще видите че възстановеният граничен контрол основно касае чуждестранните граждани, а не гражданите и членовете на Шенген. Отново се проверяват само тези хора от трети държави, които не са членове на Шенген. Това не трябва да бъде никакво извинение и никакъв мотив. Най-голямото предизвикателство са големите загуби, които търпят България и българският бизнес, а това са стотици милиони левове. Това е загуба за бизнеса, загуба за нашите фирми, загуба в това число и за бизнеса на Европа и за тези държави, които не искат да влезем в Шенген. Те имат свои инвеститори в България, които по същия начин са потърпевши от цялата тази необоснована процедура за българските граждани.“

Владимир Кисьов е категоричен, че Австрия и Нидерландия дължат отговори пред цялото демократично общество в Европа, което желае Обединена Европа без граници, Европа на свободното движение на хора, капитали и услуги – „нещо, което те блокират“.

Бившият министър подчерта, че безпътицата и служебните правителства през последните три години са се отразили тежко на присъединителния процес.

„Виждаме, че в последните правителства няма ясна политика, с която можем да се гордеем, нито външна политика. Няма ясно изразена воля за постигане на тези неща“, каза той.

„Напоследък се заговори за това. Дали е чисто „пиарски“ или с цел публичност пред гражданите на България във връзка и с местните избори, се заговори една идея повече, без да знаем точно какви усилия се полагат“, допълни Кисьов.

Опитният политик настоява за по-активни действия от страна на българската държава, включително чрез лобиране за българските цели чрез политически лица от ЕС, които в миналото са помогнали на страната ни.

„На времето, когато същите държави не искаха визите за България да отпаднат, лично аз съм бил на три-четири пъти във Виена, за да се договаряме на лични срещи с един от политиците - Бенита Фереро-Валднер. Благодарение на нея и нейния доклад през 2000 година отпаднаха визите за българите. Специално подчертавайки (в доклада-бел.ред.), че България изпълнява абсолютно всичко и че на гражданите се полага свободното пътуване. Същата Фереро-Валднер е носител на орден „Стара планина“ в България и е почетен гражданин на София. Дали някой от тези хора (управляващите през последните години-бел.ред.) се сети да потърси в крайна сметка тази жена, призната от българите за нейните заслуги, и да търсят нейното съдействие, защото тя в момента е действащ политик и член на Европейската народна партия. Чрез нея може да се лобира и да се търси съдействие в Австрия.“

Според Кисьов, по отношение на Нидерландия, България трябва да има своята категорична позиция, че пътят на контрабандата, дрогата и корупцията не минава през страната ни.

„Основната контрабанда в Европа влиза през Нидерландия. Когато имаш една ясно изразена позиция и твърдост, цитирайки тези неща, никой не може да обясни как така всички мерцедеси, аудита и БМВ-та пристигат в Европа от САЩ през Нидерландия и там се обмитяват на абсолютно ниски цени. Затова човек трябва да използва тези козове, водейки преговорите“, заяви той.

Българските политици да не излизат от тези държави и да лобират на всички места, настоява Владимир Кисьов.

„Важно е мястото на Външно министерство и на част от министрите. Не на всички, защото някои министри, които не са запознати в детайли, могат да направят само една беля, както имахме случаи по време на нашето управление. Искайки да помогнат, те пречеха. Важни са тези, които могат и знаят езици. Защото, ако отидеш да обясняваш тези подробности през преводача и не създадеш нормалния контакт с хората и с партньорите, ти си губиш времето и възможността да убедиш партньора.“

Кисьов очаква частично решение на въпроса за Шенген през декември, което обаче няма да задоволи българския интерес в цялост.

„Аз очаквам едно, така да го нарека, йезуитско решение, чрез което ще бъдат отворени границите и Шенгенското пространство само през въздушните граници. Но това не е решението за икономическите загуби, които търпи България. По принцип съм оптимист. И като главен преговарящ бях оптимист и смея да твърдя, че благодарение на оптимизма на мен и на хората, с които работих - далеч по-интелигентни от сегашните управляващи, защото всичките бяха напуснали научните институти с по два-три езика и участваха в държавното управление - тогава България постигна най-големите успехи“, коментира бившият заместник министър на външните работи.

„За съжаление се забавихме изключително много в следващите години и затова сме на предпоследно място и по БВП на глава на населението, по възможности за реализация, покупателна способност и т.н.“, подчерта Владимир Кисьов в заключение. /БГНЕС