Владимир Чешмеджиев: Всички да бъдем по-обединени, да не забравяме нашите сънародници зад граница

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ организира кампания за набиране на книги на български език за българите в Бесарабия, предаде репортер на БГНЕС.

След направена заявка за набиране на книги от университети и клубове на територията на Бесарабия от „Родолюбие и отечественознание“ решават да се включат, като организират кампания на национално ниво.

„Това е поредната ни кампания, която организираме за българите зад граница“, заяви председателят на клуба Владимир Чешмеджиев пред БГНЕС.

Той допълни още, че в предишните години са организирани подобни кампании за РС Македония, за българите в Сърбия, както и в Бесарабия.

„Идеята е всички да бъдем по-обединени, да не забравяме за нашите сънародници зад граница и да ги подкрепяме“, сподели Чешмеджиев.

Владимир Чешмеджиев

Към момента са събрани над двеста книги и се очаква скоро да се направи първото изпращане. Изискванията са да е българска литературата и да е в добро състояние това, което се дарява. „Класически български автори, въобще всичко, което да напомни на тези хора, че те не са забравени“, подчерта председателят на клуба.

След направено проучване за желаещите да получат българска литература, заместник-председателят Теодор Сербезов съобщи, че в над шейсет обекта има регистрирани около стотина души, които искат да получат книги на български език.

Теодор Сербезов

„На първо място ще благодаря на тези, които ще се включат в кампанията, защото тя със сигурност е добра и благородна, на второ място бих помолил през цялото си битие хората да бъдат будни и активни граждани“, каза Сербезов.

Кампанията се реализира единствено от клуб „Родолюбие и отечествознание“ и разпространението ѝ се случва предимно онлайн. За в бъдеще клубът има за цел да реализира подобна кампания за българите в Сърбия и Косово. /БГНЕС