Визитата на Шолц в Атина беше успешна и за двете страни

Неподозиращите наблюдатели можеха да си помислят, че текстописците на двамата политици предварително са съгласували техните речи. Когато гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и германският канцлер Олаф Шолц се появиха пред медиите и двамата имаха до голяма степен идентично послание: лидерите говориха за "нова Гърция", за нови гръцко-германски отношения, за нови предизвикателства, които трябва да бъдат решени заедно в духа на европейското сътрудничество и солидарност.

Позитивната комуникация, тържеството на германско-гръцкото разбирателство, трябва да се разглежда на фона на изкривяванията от миналото. Имиджът на Германия сред гръцката общественост не е никак розов. И до днес мнозинството от гърците не говорят добре за Германия, обвинявайки Берлин за строгите мерки за икономии и социалната деградация, предизвикана от финансовата криза. Широко разпространени са призивите към богатия партньор в сърцето на Европа да прояви повече съпричастност и солидарност.

Мицотакис и Шолц показаха по време на първото посещение на германския канцлер в Атина, че са заинтересовани от появата на хармония. Гръцкият министър-председател вече е в режим на предизборна кампания, а външнополитическите успехи са важен компонент от нея. Атина е жизнено заинтересована от международна подкрепа в спора с Турция. Напоследък Берлин се отнася предпазливо към Гърция в гръцко-турските спорове. За разлика от други германски лидери Шолц не е пътувал от Атина до Турция. Германското посредничество между отчуждените партньори в НАТО не се вижда никъде. Това се дължи не толкова на германците, които биха били готови да го направят, а на Турция на Ердоган, която все още не е установила отношения на доверие с коалиционното правителство в Берлин. В Атина Шолц повтори вече многократно цитираната позиция, че е неприемливо партньори от НАТО да поставят под въпрос суверенитета на другия. За Мицотакис - и за по-голямата част от гръцката преса - повторението на тази очевидна позиция изглежда беше достатъчно.

За Шолц демонстративното сближаване на позициите с Мицотакис беше възможност да опровергае на практика слуховете за "изолацията" на Германия, които напоследък се чуват в цяла Европа. Въпреки това сърдечността не бива да замъглява факта, че между Берлин и Атина съществуват сериозни политически различия. Никос Дендиас ги назова пред работещите телевизионни камери по време на посещението на германската му колежка Аналена Бербок преди три месеца. Става дума за доставката на модерни германски подводници за Турция, която Атина се надява да спре, и за репарациите за германските военни престъпления по време на Втората световна война.

Мицотакис се справи дипломатично и с двата въпроса, като що се отнася до подводниците, изобщо не спомена въпроса публично. Що се отнася до репарациите, гръцкият лидер повтори официалната позиция на Атина, че въпросът остава непроменен, като само добави, че този въпрос няма да "засенчи" гръцко-германските отношения.

Посещението на Олаф Шолц в Атина говори за нов, по-добър климат в двустранните отношения. Това е важна предпоставка съществуващото гръцко-германско партньорство да прерасне в политическо приятелство в бъдеще./БГНЕС

------------------------------------------------------------------

Роналд Меинардус, „Катимерини”

Категории:

Тагове: