Висшият съд на ЕС: Полската съдебна реформа нарушава правото на ЕС

Съдът на Европейския съюз постанови, че спорната полска съдебна реформа от 2019 г., която се отнася най-вече до дисциплинарните процедури за съдиите, нарушава правото на ЕС, предаде АФП.


"Върховенство на закона: полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС", тъй като подкопава независимостта и безпристрастността на съдиите, се казва в решението на базирания в Люксембург съд.

Брюксел веднага похвали решението, като заяви, че то "решава въпроса окончателно".

"Днешният ден е важен за възстановяването на независимото правосъдие в Полша", заяви комисарят по правосъдието на ЕС Дидие Рейндерс.

"След днешното решение законът за съдебната власт ще трябва да бъде съответно адаптиран... Призовавам полските власти да се съобразят изцяло със съдебното решение", добави той.

Полският министър на правосъдието Збигнев Зиобро отхвърли присъдата, заявявайки, че тя "не е написана от съдии, а от политици, защото представлява явно нарушение на европейските договори".

"Върховният съд на Европейския съюз е корумпиран... Присъдите се пишат по време на ловни излети и по време на банкети, напоени с алкохол", каза той.

Той не предостави допълнителни подробности, освен че заяви, че "европейските медии са разкрили гигантския (корупционен) скандал" преди няколко години.

Зиобро, който е и главен прокурор на страната, е лидер на ултраконсервативната партия "Суверенна Полша", която е младши коалиционен партньор на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Управляващите в Полша консерватори са в конфликт с Брюксел от идването си на власт през 2015 г. заради твърденията, че Варшава не спазва изцяло законите на ЕС, особено по отношение на съдебната система.

През 2021 г. съдът в Люксембург наложи на Полша глоба в размер на един милион евро на ден за това, че е отказала да преустанови дейността на оспорваната от нея дисциплинарна камара на Върховния съд.

Сега глобите възлизат на повече от 550 милиона евро.

Съдът заяви, че ежедневните глоби вече ще бъдат спрени, но Полша ще трябва да плати всяка сума, която все още се дължи. /БГНЕС