Висш мениджър: Фейсбук вреди на децата и отслабва демокрацият

Гигантът на социалните мрежи подхранва разделението, вреди на децата и спешно трябва да бъде регулиран. Това заяви пред Конгреса бившият високопоставен служител на Фейсбук Франсис Хоугън и призова американските законодатели да предприемат дълго отлагани действия.

Бившата служителка Франсис Хоугън даде показания на Капитолийския хълм, след като предостави на властите и на „Уолстрийт джърнъл“ масиви от вътрешни проучвания, които разпалиха една от най-сериозните кризи във Фейсбук.

"Вярвам, че продуктите на Фейсбук вредят на децата, разпалват разделението и отслабват нашата демокрация", заяви Хоугън пред подкомисията на Сената.

"Необходими са действия от страна на Конгреса. Те няма да решат тази криза без вашата помощ", добави тя.

В показанията си тя отбеляза опасността от властта в ръцете на услуга, която е вплетена в ежедневието на толкова много хора.

"Компанията умишлено крие жизненоважна информация от обществеността, от правителството на САЩ и от правителствата по света", се казва в изявлението на Хоугън.

Тя говори по-малко от ден, след като Фейсбук, неговото приложение за споделяне на снимки Инстаграм и услугата за съобщения УотсАп излязоха от строя за около седем часа, което засегна потенциално милиарди потребители и подчерта глобалната зависимост от услугите му.

"Ето моето послание за (главния изпълнителен директор на Фейсбук) Марк Зукърбърг. Времето, в което нахлувахте в личния ни живот, популяризирахте токсично съдържание и преследвахте деца и тийнейджъри, приключи", заяви сенатор Ед Марки.

"Конгресът ще предприеме действия... няма да позволим повече на вашата компания да вреди на нашите деца, семейства и демокрация", добави той.

Сенатор Ейми Клобучар заяви, че вижда в разкритията на информаторите отдавна необходимия тласък за раздвижване на Конгреса.

"Смятам, че е дошло времето за действие, и мисля, че вие сте катализаторът за това действие", каза тя на Хоугън.

Американските законодатели от години заплашват да регулират Фейсбук и други социални медийни платформи, за да отговорят на критиките, че технологичните гиганти потъпкват личния живот, предоставят мегафон за опасна дезинформация и вредят на благосъстоянието на младите хора.

От Фейсбук контраатакуваха след разкритията на разобличилата ги Хоуган.

Хоугън "не е работила по въпросите на безопасността на децата или Инстаграм, нито е изследвала тези въпроси и няма преки познания по темата от работата си във Фейсбук“, написа в Туитър Анди Стоун, говорител на компанията. /АФП