Високите разходи за срещата на НАТО повдигат въпроси в Литва

Властите в балтийската страна настояват, че обществените поръчки за предстоящата среща на върха са били прозрачни, но разходите са нараснали главоломно, след като се очаква Байдън и Зеленски да присъстват.

Разходите за провеждането на предстоящата среща на върха на НАТО в Литва предизвикват безпокойство.

Представители на 31-те държави от военния алианс ще се съберат в столицата Вилнюс през юли, като се очаква да присъстват президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски.

Но сумата, която литовските власти изразходват за тази важна среща, предизвика редица вестникарски заглавия. Журналистите проучват свързаните с нея разходи, което принуди правителството да отвърне на обвиненията, че обществените поръчки не са прозрачни.

Миналата седмица обществената телевизия LRT съобщи, че Министерството на външните работи на Литва, което организира разговорите, ще похарчи 6,48 млн. евро за наемането на повече от 500 - предимно чисто нови - автомобила.

Луксозните превозни средства ще бъдат закупени от местна компания, чието финансиране от банката е било удвоено до 20 млн. евро, само за да може да си позволи да плати за автомобилите и микробусите за срещата на върха на НАТО.

Междувременно литовският журналист Андриус Тапинас постави под въпрос цената на услугите, закупени за срещата през април, като подробно описа многомилионни сметки за видеоконферентна и осветителна техника.

Всички разходи ще бъдат поети от Литва, където икономическата рецесия и рязкото покачване на цените на храните помогнаха на всеки пети човек да изпадне в бедност.

Според медията Baltic News Service наблюдателите са поставили под съмнение прозрачността на покупките, извършени от властите, като някои договори са били сключени чрез неприкрити преговори.

Длъжностните лица твърдят, че това е така, като заявяват, че цените са били повлияни от спешността на процеса.

Конференцията се подготвя отдавна, като през юли миналата година Министерството на външните работи изчисли, че срещата на върха ще струва 30 млн. евро.

Срещите на върха на НАТО неизбежно изискват големи суми за сигурност, транспорт и други разходи за провеждане, особено когато присъстват високопоставени гости.

Жителите на Вилнюс ще се сблъскат с редица смущения - блокиране на пътища, отмяна на полети и съкращения в обществения транспорт.

Една от компаниите Up Records, която ще наеме озвучителна техника за 553 000 евро, е имала годишен приход от 120 000 евро, а през 2021 г. е реализирала загуба от 50 000 евро", пише Тапинас във Facebook.

Оборудването за видеоконференции ще бъде наето за 1,6 млн. евро от Screen Service - двойно повече от годишния ѝ приход за сделката; докато осветлението ще бъде доставено от Muzikos Ekspresas за 1,5 млн. евро. Това също е два пъти повече от годишния й приход, като през миналата година компанията е реализирала загуба от 250 000 евро, добави той.

Телекомуникационната компания Telia е получила договор на стойност 2,70 млн. евро миналата година чрез "неразкрити преговори", съобщава LRT.

През април литовската служба за обществени поръчки заяви, че наблюдава ситуацията и извършва оценка на внесените сигнали.

Тя отбеляза, че "рискът от надплащане е по-висок" в зависимост от сроковете на договора, броя на доставчиците и уменията на купувача за водене на преговори, но твърди, че са били спазени прозрачни условия.

В изказване през юли Министерството на външните работи на Литва заяви, че страната е способна да организира и проведе събитието, но нестабилните геополитически и икономически условия могат да създадат предизвикателства.

Тогава конференцията се очакваше да се проведе през юни, но след това беше отложена. /БГНЕС