Виктор Орбан печели изборите в Унгария

Националистическият министър-председател на Унгария Виктор Орбан обяви победа на парламентарните избори, след като предварителните резултати дадоха на неговата партия "Фидес" голяма преднина. В победната си реч той нарече украинския президент Зеленски "опонент".

При преброени 94% от гласовете дясната партия "Фидес" има 53%.

Опозиционният алианс, воден от Петер Марки-Зай, остана далеч назад с 35%.

"Това е огромна победа", заяви Орбан пред своите поддръжници в столицата Будапеща.

"Това може да се види от Луната, но със сигурност и от Брюксел", каза той и добави: "Никога не сме имали толкова много противници", визирайки "брюкселските бюрократи... международните мейнстрийм медии и накрая украинският президент".

Унгария има обща граница с Украйна и досега е приела повече от половин милион бежанци. Орбан подчерта, че ще помага на хората, но отказва да доставя оръжия на Украйна, държейки Унгария настрана от войната.

Когато победата бъде потвърдена след окончателното преброяване на гласовете, тя ще е четвърта поредна за "Фидес" от 2010 г. насам.

58-годишният Орбан е в трудни отношения с ЕС, който смята, че партията му е подкопала демократичните институции в Унгария, съобщи кореспондентът на Би Би Си Ник Торп от Будапеща.

За 12-те си години на власт Орбан пренаписа конституцията, попълни висшите съдилища със свои доверени хора и промени избирателната система в своя изгода.

По време на предизборната кампания слоганът на опозицията беше "Орбан или Европа". Кандидатът й Петер Марки-Зай твърдеше, че Унгария трябва да се присъедини към Полша, Обединеното кралство и други страни в доставките на оръжие за Украйна. И ако бъде призована, и то само в рамките на НАТО, дори да обмисли изпращането на войски.

Опозицията е категорична, че "Фидес" е изолирала Унгария от европейската мейнстрийм политика, от консенсусната демокрация, справедливостта и благоприличието.

Повече от 200 международни наблюдатели проследиха изборите в Унгария, заедно с хиляди доброволци от целия политически спектър. Избирателната активност достигна 68,69 %, като почти съвпадна с рекордния брой гласували на последните национални избори през 2018 г. /БГНЕС