Петков и Бориславова на разпит в прокуратурата, премиерът с въпроси към Иван Гешев

Премиерът Кирил Петков ще бъде призован в прокуратурата за обяснения във връзка с твърденията му, че в България има около 20 лица, които, според него, са в основата на икономическата и криминална престъпност, но прокуратурата не е предприела никакви действия.

С удоволствие приемам поканата за разпит на прокуратурата.

Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг преди минути, предаде репортер на БГНЕС.

„По време на тази среща ще искам да попитам следните въпроси:

Какви действия е предприела прокуратурата по следните публично известни данни за вероятни престъпления и злоупотреби:

1. По „Мата Хари“, след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, и едновременно с това Борисов сподели, че знае кой е Мата Хари. Извикана ли е прокуратурата, установила ли е коя е Мата Хари, направила ли е разследване дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов?

2. Във връзка с „Магнитски“ – знаем, че Божков има много обвинения от прокуратурата, но въпросът е дали са повдигнати допълнителни разследвания по другите хора, описани по „Магнитски“: Пеевски, Магнолев, Желязков? Какви са действията на прокуратурата там?

3. Има ли директна връзка между заема между ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

4. По една от телевизиите беше казано, че заемът в ББР е взет от адвоката на Гайтански – ще искам да разбера какви стъпки е направила прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно.

5. След като всички се запознаха с казуса „8-те джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров, известен като Петьо Еврото?

6. Има ли връзка между строителните компании, една от които взела доста пари по строителството на незаконните язовири, и г-н известен като Таки?

7. Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, и факта, че барселонските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързано с този казус?

8. Има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и ГЕРБ?

9. Защо „Булгаргаз“ и Павлов са се отказали от количествата азерски газ след същите тези доставчици сега са казали, че могат да доставят такъв газ, като с това ще се свали цената за потребителите? Дали е най-правилното Павлов да е извикан само като свидетел?

Тези въпроси са важни и известни с медийни публикации, но не съм запознат за конкретни действия и официални обвинения на прокуратурата, допълни премиерът.

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова каза, че в нейната призовката пише, че трябва да се яви на 9 февруари в 15 часа във Върховна касационна прокуратура. „Относно призовката на премиера, лицето, което е призовкар, получи обаждане да не я връчва днес, да си я вземе и да си тръгне, тъй като не може да се случи това връчване в този момент публично пред журналисти“, каза тя. Самият Кирил Петков заяви, че прозрачността е най-важният елемент, който оттук нататък "всички ние трябва да следваме". „И аз много бих се радвал да получа призовката така както съм пред вас", каза Петков в края на брифинга пред журналисти.

БГНЕС припомня, че по-рано днес прокуратурата оповести, че ще привика на разпит премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

"Във връзка с проведената на 04.02.2022 г. работна среща между главния прокурор Иван Гешев и министър-председателя г-н Кирил Петков, в която е участвала и г-жа Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера, прокуратурата предоставя допълнителна информация:

В рамките на разговора главният прокурор акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при стриктно спазване на Конституцията и законите на страната, съобщиха от прокуратурата.

По време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност. От своя страна главният прокурор е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Иван Гешев е изразил увереност, че ПРБ стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е сезирал заместник на главния прокурор при ВКП, отговарящ за отдели „Досъдебен“ и „Специализиран“, относно предоставената от министър-председателя информация за предприемането на незабавни действия съгласно нормативната уредба в Република България. С оглед изясняване в пълнота на предоставената информация г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата на Република България ще изпълни задълженията си и ще извърши обективна и всестранна проверка спрямо лицата, посочени от министър-председателя г-н Кирил Петков и г-жа Лена Бориславова". /БГНЕС