Вихрен – мраморният първенец на Пирин

Едва ли има планинар, който да не е изкачил или да не иска да изкачи връх Вихрен – първенецът на Пирин планина, предаде репортер на БГНЕС.

Мраморната му снага се издига на 2914 м., което го прави втори по височина у нас (след връх Мусала в Рила) и трети на Балканите (след връх Митикас в планината Олимп, Гърция). Вихрен привлича туристи целогодишно. През зимата на него стъпват само опитни и добре екипирани планинари, но лятото той е леснодостъпен за всички, пожелали да си направят приятна разходка и да се полюбуват на красивите пирински гледки.

Маршрутите към върха са няколко, но най-често за отправна точка планинарите използват хижа „Вихрен“. От там по южната му страна върхът може да бъде качен за около 3 часа, но ако се избере маршрутът през Казаните и Премката, времето до горе е около 4 часа. Има живописна пътека и от хижа „Бъндерица“, а времето за достигане на върха от там също е 4 часа.

Най-екстремният подход към Вихрен е по Джамджиевия ръб, но там са нужни алпийски умения. Ако имате страх от високо, това не е вашият маршрут.

Без значение кой път към върха сте избрали, той ще бъде пълен с красиви гледки, които трудно се описват с думи. Изкачвайки Вихрен, може да срещнете и еделвайс. Ако имате този късмет обаче, не го откъсвайте, а само му се порадвайте, защото красивото високопланинско цвете е защитен вид у нас. Не е изключено да видите и стадо диви кози, чийто вид също е вписан в Червената книга.

В миналото Вихрен се е наричал Елтепе, а изследователите превеждат това име като „връх на бурите“. Наименованието произлиза от легендата за трона на славянския бог Перун, сътворител на гръмотевиците и светкавиците.

Изкачването на върха е трудно, но не и непостижимо предизвикателство. При всички случаи си заслужава приятната умора и красивите гледки. От там се виждат буквално всички дипли на Пирин планина. Някои дори казват, че при ясно време рано сутрин погледът им е стигал и до Бяло море. Много ентусиасти пък преспиват горе, за да наблюдават астрономически явления в нощното небе.

В района на Вихрен могат да бъдат посетени още редица природни забележителности – връх Кутело, карстовият ръб Кончето, местността Казаните, пещерата Хана, 1300-годишната Байкушева мура и много други.

Планината ни дава много и не ни иска нищо в замяна, затова нека я пазим чиста! /БГНЕС