Виена: Украйна може да влезе в ЕС едва след 5-10 години

Присъединяването на Украйна към ЕС не може да бъде постигнато „през следващите пет до десет години“, каза австрийският министър по ЕС и конституционните въпроси Каролинe Едщадлер, след като последните коментари на външния министър Александър Шаленберг по въпроса предизвикаха противоречия, предаде Еуроактив.

Шаленберг предизвика полемика, след като предложи Украйна да търси различни начини да се присъедини към ЕС, различни от членството – ход, който руските информационни агенции съобщиха, когато Австрия каза „не“ на присъединяването на Украйна.

Едщадлер коментира ситуацията, като каза, че присъединяването на Украйна ще бъде „дълъг процес за приспособяване, който със сигурност не може да бъде постигнат през следващите пет до десет години“, тъй като „някои държави от Западните Балкани чакат от десетилетия за следващата стъпка.” Не може да има бърза процедура за Украйна, добави тя.

„Това, което външният министър Шаленберг искаше да каже, е че може да се наложи да бъдете креативни в начина, по който въвеждате Украйна в западните ценности“, каза Едщадлер пред АПА. „Това, което Украйна очевидно чу, беше „не“ на членството в ЕС, което нямахме предвид и не е позицията на Австрия“, добави тя.

Австрия е една от малкото европейски държави, които отказаха да доставят оръжие на Украйна, вместо това избраха да подкрепят опустошената от войната страна с хуманитарна помощ.

Досега страната е доставила 10 000 каски, бронежилетки и 100 000 литра гориво и е предоставила 17,5 милиона евро помощ на Червения кръст и други неправителствени организации. Австрийското правителство също вложи 10 милиона евро в програмата на Световната банка за Украйна./БГНЕС

Виена / Австрия