Весна Пешич: Без ЕС Сърбия ще умре от глад

Сръбският премиер Ана Бърнабич говори безпрецедентни глупости, твърдейки, че Сърбия никога не е била по-близо до Европейския съюз.

Как сме по-близо до Европейския съюз? Вучич поддържа връзка с ЕС, защото живеем от ЕС. Какво ни дават руснаците? Нищо. Китайците? Те идват да копаят, експлоатират и замърсяват. Първо, ЕС ни дава много пари, и второ, около 75% от износа ни отива за ЕС. Бихме умрели от глад, ако официално скъсаме с ЕС и кажем, че няма да влезем в него.

Що се отнася до ЕС, те толерират Сърбия, защото в момента от нея има различни послания, вижте какво става в Унгария, Полша, България.

Изказването на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел по време на съвместната му пресконференция с Бърнабич, че няма място в Европа за отричане на геноцид и насърчаване на военнопрестъпници е ясно послание.

Какво обаче могат да правят освен предупреждения? Да ни налагат санкции, да блокират преговорите? Имат своите "черни списъци", но освен такъв натиск ЕС и САЩ не правят нищо друго на Балканите.

Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия се върнаха към първоначалната си позиция - радикалната - и затова има стенописи на осъдения военнопрестъпник Ратко Младич в цяла Сърбия, пеене на националистически песни от полицията в Прибой, и военнопрестъпниците са „защитници на сърбите“. /БГНЕС

------

Весна Пешич, сръбски социолог и политик. Тя един от най-близките съратници на убития сръбски демократичен премиер Зоран Джинджич. Нейният анализ е публикуван във в. „Данас“.