Веселин Тодоров: Има сериозен риск да пропадне машинното гласуване

Ако до петък няма решение на служебното правителство, има сериозен риск да пропадне машинното гласуване. Това заяви директорът на "Сиела Норма” Веселин Тодоров след среща в Министерски съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Тодоров беше поканен в Министерски съвет днес заради казуса с невъзможността на компанията да достави нови 1500 машини за изборите на предложената от ЦИК цена от 6.5 млн. лева.

Много важно е решението да се случи до края на седмицата, но това е нашата технологична страна. Идва момент, в който ние и едва ли някой друг на света би могъл да свърши работата, така че този момент наближава много бързо. Ако нямаме отговор до края на седмицата, има голям риск да не може да се справим, независимо от цената, каза Тодоров след представяне на детайлен разчет, определящ общата сумата от 14 млн. лева за доставка и поддържане на машините за предстоящите предсрочни парламентарни и местни частични избори пред експерти на Министерския съвет. Той обясни, че се очертава по-голям разход за транспортиране на машинтите, тъй като той ще се извърши по въздух - от Тайпе до Люксембург и от там до София, а не по море, което изисква по-голям ресурс.

„Половината от разходите са за логистика, техници на място, инсталации на машините, работа в склада и може би другата половина е за производство на машините, транспортът на машините и дописване на софтуера за двата вида избори“, посочи Тодоров най-големите разходи.

На въпрос на БГНЕС дали вече са поръчали машините, той каза, че всичко освен последното сглобяване за няколко дни е направено.

„Като компоненти, този разход вече е направен. Те не са окончателно сглобени, защото има голям риск за нашите партньори да не могат да доставят тези машини и все пак да имат опцията да ги доставят в някоя друга държава, например Албания“, заяви изпълнителният директор.

В отговор на друг наш въпрос коментира, че към момента не са платили капаро за новите 1500 машини, но в някакъв момент производителят на устройствата ще имат нужда от плащане.

Тодоров увери, че те са предоставили всичко необходимо, така че Централната избирателна комисия да въведе новата бюлетина в доставените до момента 9600 машини.

Директорът на „Сиела Норма“ обяви, че са предложили в случай, че не бъдат закупени новите машини, да се ангажират с поддръжката и логистиката на сегашните устройства и поясни, че тогава ще могат да се вместят в средствата, с които ЦИК разполага, а именно 6,5 млн. лева без ДДС.

От думите му стана ясно, че все още не са получили парите от доставката на предишните 9600 машини, но по договор това трябва да се случи най-късно до 25 юни. Според него плащанията по този договор в размер на 43 млн. лева няма как да им даде възможност да намалят още цената по новия договор, защото за изпълнението на предишната поръчка са използвали кредити, а освен това имат да доплащат за доставените и използвани на 4 април машини.

Тодоров коментира, че очаква МС да вземе бързо решение, което да даде възможност на ЦИК пък да реши за бюджета, тъй като на срещата вчера от комисията са обяснили на изпълнителния директор, че те нямат право да увеличат бюджета по тази поръчка. /БГНЕС