Вертикалното земеделие – бъдещето на света

Интересът към вертикалното земеделие расте в световен мащаб. Този метод на отглеждане предлага големи предимства: местно, прясно производство, което е възможно да се направи на всяко място, и по много устойчив начин. Отрицателна страна са високата консумация на електроенергия и инвестиционните разходи.

Учени от Wageningen University & Research, заедно с международни колеги, предоставят балансиран поглед върху настоящата ситуация в обзорна статия, публикувана в известното научно списание Nature Food.

Вертикалното земеделие е общ термин за метод за отглеждане в различни структури, като празни сгради, специално изградени камери за растеж или контейнери. Общата характеристика е затвореният характер на системата. Това дава възможност условията (светлина, климат, вода, торове) да се съобразят точно с нуждите на културата. В резултат на това реколтата расте равномерно и може да се планира. Възможно е също така да се контролира нивото на здравословни хранителни вещества в културите.

„Вертикалното земеделие все още е тясно специализирана ниша, но потенциалът е голям. Интересът расте в цял свят“, казва Сандер ван Делден, първият автор на статията в Nature Food.

„Това е решение за висококачествено местно производство на пресни плодове и зеленчуци, близо до потребителите в градските райони. Може да се прави навсякъде, независимо от климата или типа на почвата. Градовете могат да станат независими от производството в други райони; това е полезно като доставка проблемите по време на криза могат да причинят тежки ситуации. Този сценарий може да бъде разрешен с вертикално земеделие", казва Ван Делден.

"Производството и качеството могат да се планират всеки ден от годината. Вие имате пълен контрол, също и върху съдържанието на хранителни вещества, въпреки че нашето разбиране за тази област все още трябва да се осъвремени", казва съавторът Лео Марселис, професор по градинарство и физиология на продуктите в Университета.

„Системата има и много предимства за устойчивост. В сравнение с всички други методи на отглеждане, консумацията на вода и хранителни вещества е ниска и изисква малко място. На теория можете да отглеждате без пестициди. От друга страна, консумацията на електроенергия и необходимите инвестиции са високи.

Ван Делден вижда много възможности за подобряване на качеството на плодовете и зеленчуците: например витамини, антиоксиданти, овкусители или благоприятни за здравето вещества. Трудно е да се контролира качеството на отглежданите култури и оранжерии поради постоянно променящите се условия. Но във вертикална ферма (с хидропоника – бел. ред.) винаги е едно и също перфектно пролетно време.

Вертикалното земеделие би могло да осигури заетост в градовете и да намери ново приложение на стари и изоставени сгради. Това би позволило производството на храни в страни, които по различни причини не могат да бъдат самодостатъчни сега, като Сингапур или арабските страни с пустинен климат./БГНЕС