Верстапен е новият шампион на Ф1! Лудия Макс ликува в "лудо" последно състезание за сезона

Макс Верстапен от Ред Бул изпревари в последния възможен момент Люис Хамилтън от Мерцедес в заключителното състезание за сезон 2021 във Формула 1 и така нидерландецът ликува с титлата тази кампания.

Макс тръгна първи на пистата "Яс Марина" в Абу Даби, ОАЕ, но веднага след старта Хамилтън изпревари Верстапен. Нидерландецът контраатакува на първия удобен завой, стигна се до лек удар между двата болида. Хамилтън пък излезе от пистата и получи зелена светлина от стюардите да си върне първото място извън състезателната линия, така още на следващата права на трасето Люис се озова на близо 2 секунди пред Макс.

При първото влизане в бокса за смяна на гуми на болидите, Серхио Перес, съотборник на Верастапен в Ред Бул рискува и остана на пистата. Перес съумя да забави Хамилтън, а Верстапен се доближи до Люис. Хамилтън обаче изпревари мексиканеца и излезе на първа позиция.

Люис събра солидна преднина и изглеждаше, че ще триумфира. Катастрофа на друг състезател обаче предизвика влизане на кола за сигурност малко преди края на състезанието. Преднината на Хамилтън се изпари, а Верстапен дори съумя да смени гумите на болида си. Колата за сигурност се прибра в бокса преди последната обиколка, а в нея Лудия Макс не остави шансове на Люис, изпревари го и ликува като победител в днешното Гран При и като шампион на Ф1 за 2021-а. Верстапен става за първи път световен първенец във Формула 1.

Преди този старт Макс и Люис бяха с равен точков актив. Хамилтън остава със 7 титли, толкова има и легендата Михаел Шумахер (Германия). Мерцедес спечели титлата при конструкторите този сезон. /БГНЕС