Вера Иванова: Потресени сме. Геноцидът ще продължи ли

Трябва цялостна реформа в социалната политика. Първата стъпка е най-уязвимите да могат да оцелеят и преживеят. Нито 45-ят, нито 46-ят парламент не успяха да възстановят три текста от Закона за личната помощ. Това не е нов закон.

Това заяви за БГНЕС председателят на националната гражданска инициатива „Системата ни убива” Вера Иванова.

Не може да разберем толкова ли много искаме, попита Иванова, която настоява нуждаещите се от чужда помощ да могат да я получат и през уикендите.

Само за три години хората, които разчитат на чужда помощ са намалели с над 10 хиляди. На това ли разчитат сегашните, да изчезнем? Колко години сме на улицата, за едно елементарно право в тази държава не може да се преборим?

Изпратили сме писма и сме поискали среща с всички партии без ГЕРБ. Търсим малко човещина във всеки един депутат. Искаме да ги попитаме какъв е проблемът събота и неделя за хората да има асистент, коментира Вера Иванова. Тя припомни, че на 3 декември са имали среща и със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, от който са получили уверение за действия към прекъсване на корупционните практики в ТЕЛК.

Иванова заяви, че ще търсят среща и с бъдещия социален министър.

Скоро се навършват две години, откакто майките на деца с увреждания излязоха на улицата, за да продължат с по-категорични действия битката за правото на достоен живот за техните деца и за хората с увреждания в България. Палатковият лагер им лагер, пред който са поставили празни инвалидни колички, зловещо стой в триъгълника на властта, за да напомня на властимащите, че хората с увреждания у нас съществуват. Мая Манолова и нейната формация „Изправи се” (претърпяла трансформации в рамките на двата кратки предни парламента), която изкара на преден план жените от гражданската инициатива и често вземаше тяхната борба като за своя кауза, не успя да влезе в 47-я парламент.

По-рано от „Системата ни убива” обявиха на фейсбук страницата си и позиция във връзка с коалиционното споразумение, подписано от четирите партии, чието правителство ще бъде гласувано в понеделник.

„В коалиционното споразумение децата и хората с увреждания ги няма в приоритетите. В нито една от точките не се спомена за промяна и реформа на пенсиите на хората с увреждания обвързани със социалните от 170 лева, с които те трябва да съществуват. Връщането на унищожените от ГЕРБ текстове в Закона за личната помощ, поставени от ПП "Има такъв народ" са минали на заден план за анализиране (поредното)”, заявиха от „Системата ни убива”.

И питат: „Какво ще анализирате, г-да политици на Закона за личната помощ? Правото на хората да живеят ли? Колко още ще бъдат унижавани и без това изтерзаните до краен предел хора?”

„Геноцидът ще продължи и единствената "промяна" ще е в анализа му”, заявиха от „Системата ни убива”. /БГНЕС