Венецуелският президент Мадуро е на посещение в Китай

Президентът на Венецуела Николас Мадуро започва посещение в Китай от днес, съобщи външното министерство на Пекин, цитирано от АФП.

"По покана на президента Си Дзинпин президентът на Боливарска република Венецуела Николас Мадуро Морос ще направи държавно посещение в Китай от 8 до 14 септември", се казва в изявление на говорителя на външното министерство Хуа Чунин.

Пекин поддържа близки отношения с изолирания в международен план Мадуро и е един от основните кредитори на Каракас.

Китай подкрепи твърденията на Венецуела срещу това, което нарича чуждестранна намеса в латиноамериканската страна, чиято икономика от години е обхваната от криза.

Вицепрезидентът на Венецуела Делси Елоина Родригес Гомес посети Шанхай и Пекин тази седмица, като се срещна с китайския външен министър Ван И.

"Китай и Венецуела са създали неразрушимо приятелство и Китай твърдо подкрепя Венецуела в опазването на националната ѝ независимост и националното ѝ достойнство", заяви външният министър на Китай.

Посещението на Мадуро се осъществява в момент, когато световните лидери се събират в Индия за среща на Г-20 - среща на върха, която китайският президент Си Дзинпин реши да пропусне./БГНЕС