Великобритания изпраща нова пратка артилерийски оръжия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак ще обяви днес изпращането на нов голям артилерийски пакет за Украйна по време на среща със скандинавски, балтийски и холандски колеги в Рига.

Сунак ще пристигне в Латвия в понеделник за срещата, за да обсъди с колегите си от Съвместните експедиционни сили (JEF) продължаващите усилия за противодействие на руската агресия в Скандинавския и Балтийския регион.

Сунак ще призове лидерите да запазят или надхвърлят нивата на подкрепа за Украйна от 2022 г. през 2023 г., се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

Той също така ще обяви, че Обединеното кралство ще достави "стотици хиляди артилерийски боеприпаси през следващата година в рамките на договор на стойност 250 млн. паунда (304 млн. долара), който ще осигури постоянен поток от критично важни артилерийски боеприпаси за Украйна през цялата 2023 г.", се казва в изявлението.

Обединеното кралство е водещо в "предоставянето на отбранителна помощ на Украйна, включително изпращането на ракетни системи за залпов огън, а наскоро и 125 зенитни оръдия", се казва в него.

"От февруари насам сме предоставили и повече от 100 000 боеприпаса, като доставките са пряко свързани с успешните операции за отвоюване на територии в Украйна", се допълва в него.

Миналия месец Сунак посети Киев, за да предложи по-нататъшна подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу руските сили след инвазията през февруари.

"Обединеното кралство и нашите европейски съюзници бяха в синхрон в отговора ни на нахлуването в Украйна от Русия и ние оставаме непоколебими в стремежа си отново да постигнем мир в Европа", се казва в изявлението на Сунак.

"Но за да постигнем мир, трябва да възпираме агресията и съвместното ни разполагане в целия регион е жизненоважно, за да гарантираме, че сме в състояние да отговорим на най-сериозните заплахи", добави той.

На срещата на JEF, в която участват лидерите на Дания, Естония, Финландия, Исландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство, ще говори и президентът Володимир Зеленски./БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания