Велико Желев за ареста: Нормално, в момент на избори сме

Строителният бизнесмен Велико Желев беше освободен от прокуратурата срещу гаранция от 20 хиляди лева и със забрана да напуска страната. Той е с повдигнато обвинение за изнудване след жалба на негов бивш служител. Велико Желев беше арестуван в понеделник вечерта в офиса му в София и днес напусна ареста. Пред журналисти се защити, че не е удрял и изнудвал своя служител. Акцията срещу него обясни с предизборната кампания. Бизнесменът получава едни от най-големите обществени поръчки за строителство на пътища. Като една от тях - тази за строителство на магистрала "Хемус" и авансовото плащане по нея стана обект и на политически коментари и на разследвания.

След като излезе от ареста Велико Желев определи обвиненията към него като като лъжи, които целят да дискредитират строителната компания, която управлява. Бизнесменът обяви, че ще съди бившия си служител Благой Андонов, който твърди, че е бит и изнудван да подпише задължение за 68 000 лева.

"Въобще не е удрян. Той беше с дънки и бяла тениска, излиза от моя кабинет 44 човека го виждат с бялата тениска , ако той е пребит, както казва със счупен нос той няма ли да има кръв", каза Велико Желев - собственик на строителна фирма "Хидрострой".

Андонов е отговарял за железопътното строителство в компанията и няма нищо общо със строителството на магистралите. Според собственика, служителят е уличен в злоупотреби и сериозни пропуски в работата.

"Нищо не съм го карал да разписва. Напротив, той дойде и ми каза г-н Желев аз съм готов да върна всички пари, които съм откраднал само не ме давайте на прокуратурата. Парите, които е откраднал не ме интересуват, но ако го освободя по взаимно съгласие той ще отиде при други колеги и ще продължи да краде нагло по същия начин", обясни Желев.

Той коментира и скандалите около по-тънкия асфалт от изискуемият на Северната скоростна тангента, както и получените аванси за строежа на АМ "Хемус".

"Виждате една ядка и казвате ето кражба, половината магистрала я няма. Вие знаете ли, че от този аванс 70 процента там където работим е върнат. Ние сме фирма, която сме тук на пазара, не бягаме. Не се крием от никого. Ще продължим да си работим. Нямаме никакви притеснения", каза още Велико Желев, цитиран от БНТ

Демерджиев: Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини за този побой

Прокуратурата е длъжна да разследва всички причини, които могат да доведат до нанасянето на този побой. Една от възможните причини и за която сме предоставили достатъчно документи в прокуратурата са тези малко над 48 млн. лева, платени авансово за този лот на АМ "Хемус" - така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира пред БНТ ареста на строителния предприемач Велико Желев.

Според него е нормално да се търси причина, свързана с тази т. нар. „принуда“ от страна на Велико Желев, но прокуратурата трябва да провери доказателствата, предадени от ГДБОП. Има достатъчно сигнали, според които част от ресурсите, използвани за тези обществени поръчки, се връщат обратно при тези, извършили поръчките, допълни министърът.

„При всички случаи арестът беше акция на МВР. Това са наши действия, които ние сме започнали от много по-рано“. Първоначалното обвинение е касаело лека телесна повреда, но сега прокуратурата ще проведе допълнителни разследвания.

По отношение на проведените днес акции срещу изборната търговия, вътрешният министър каза, че очаква те да зачестяват и да се увеличават. До момента има образувани 12 производства, по които се работи. По думите му, с връщането на хартиената бюлетина се увеличиха желаещите да изкривят вота, но МВР следи много внимателно тези процеси. /БГНЕС