Величков потвърди, че с Бербатов работят по кандидатура за президентския пост в БФС

Членът на настоящия Изпълком на Българския футболен съюз Петър Величков потвърди, че той и Димитър Бербатов обсъждат евентуалната си кандидатура за поемане на управлението на футболната централа.

Петър Величков е член на Изпълкома на БФС в последните осем години.

В последните седмици се появиха информации, че Величков ще бъде един от кандидатите за президент на БФС на следващия Конгрес на организацията, а зад него публично ще застане голмайстор номер 1 в историята българския национален отбор Димитър Бербатов. „Това е по-широка тема. Доста може да се говори по нея. Имаше подобна информация в медиите. Това, което ще кажа, е, че не са спекулации. Не е спекулация, че с Димитър Бербатов говорим сериозно за футбол. Разсъждаваме, обменяме мнения. Имаме страшно много допирни точки и еднакви разбирания за това какво трябва да се направи. Не бива да се учудвате, ако и в бъдеще работим заедно в тази насока“, каза Величков пред dsport.

Великов коментира и казуса с това каква мандатност ще има новото ръководство на БФС, ако то бъде избрано с извънреден Конгрес тази година, при положение, че в началото на следващата трябва да се проведе редовен такъв. "Сигурно е, че юристите трябва да се произнесат. Четейки устава нещата изглеждат доста простички и ясни. За хубаво или лошо уставът на БФС не е достатъчно подробен. Там е казано: „Конгрес освобождава президента и Изпълкома, конгрес избира президента и избира Изпълкома по предложение на президента. Мандатността е 4 години“. Никъде в устава няма третирания на теми или казуси за извънреден или редовен конгрес. Има конгрес. Дали е извънреден или не има ли избор на президент и Изпълком то той е с 4-годишен мандат. В крайна сметка нека юристите да се произнесат. Ако се окаже, че евентуално ново ръководство само трябва да довърши мандата и ще трябва да се прави нов конгрес догодина би било жалко да се организира два конгреса и да се харчат два пъти по половин милион лева“, каза той.

До момента само двама души са изявили официално намерението си да се борят за президентския пост в БФС - президентът на Марица Пловдив Христо Христов и Христо Порточанов. В медийното пространство се говори, че Левски също ще издигне свой кандидат - адвокат Иво Ивков, който е син на легендата на "сините" Кирил Ивков. Сред спряганите имена е и това на дългогодишния вицепрезидент на БФС Емил Костадинов. /БГНЕС