„Въздушна“ битка Брюксел-Вашингтон

Къкрещата трансатлантическа разправия в търговията рискува да се разрасне, след като САЩ заплашиха да наложат митнически контрамерки в размер до 11,2 млрд. долара на множество европейски продукти.

Заплахата с американски мита е в отговор на субсидии, получени от производителя на самолети „Еърбъс“, и е насочена към множество европейски продукти, включително хеликоптери, части за самолети и сирене гауда. Бързият контраудар дойде на фона на крехкото примирие между ЕС и САЩ, след като президентът Доналд Тръмп разгневи Европа миналата година, като наложи мита върху вноса на стомана и алуминий и заплаши със същото по отношение на автомобилите. В продължение на повече от 14 години Вашингтон и Брюксел се обвиняват взаимно за несправедливо субсидиране на „Боинг“ и “Еърбъс“ в спор по схемата „око за око, зъб за зъб“. Т.е. спорът датира още преди идването на власт на Тръмп през 2017 г. Кавгата около „Боинг“-„Еърбъс“ е най-дългият и най-сложен спор, с който се занимава СТО, чиято цел е да създаде равни условия в световната търговия. В изявление от понеделник офисът на търговския представител на САЩ (USTR) заяви, че Световната търговска организация (СТО) многократно е установявала, че европейските субсидии за „Еърбъс“ са причинили неблагоприятни последици за САЩ. "Този случай е в процес на съдебни спорове от 14 години и е дошло време за действие", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. "Крайната ни цел е да постигнем споразумение с ЕС за прекратяване на всички несъвместими с правилата на СТО субсидии за големи граждански самолети. Когато ЕС прекрати тези вредни субсидии, допълнителните задължения на САЩ, наложени в отговор, могат да бъдат премахнати." ЕС се връща назад ЕС отвърна на удара във вторник, заявявайки, че сумите, заявени от САЩ, са "силно преувеличени". "Цитираното от USTR число се основава на вътрешните оценки на САЩ, които не са били изработени от СТО", добави представителят на комисията. И двете страни обаче се съгласиха, че размерът на митата е предмет на арбитраж в СТО, резултатът от който се очакваше през лятото.

И двата авиационни гиганта са отбелязали точки по пътя на този маратонския спор. През март 2012 г. СТО постанови, че милиарди долари субсидии за „Боинг“ са незаконни и уведомиха Съединените щати да ги прекратят. Но няколко месеца по-късно Европейският съюз подаде нова жалба, в която твърдеше, че Вашингтон не се е съобразил с тази заповед. Във внасящо разцепление решение, публикувано през юни 2017 г., СТО заяви, че САЩ са привели в голяма степен програмите в съответствие, но се съгласиха, че Вашингтон не е предприел "подходящи стъпки за премахване на неблагоприятните последици или ... оттегляне на субсидията" в единия случай. Брюксел бе порицан и от СТО по време на спора „Боинг“- „Еърбъс“, а САЩ поискаха от СТО да определи сумата, която би могла да наложи като санкции срещу Европейския съюз, защото Брюксел не успя да премахне субсидиите. Трансатлантическо напрежение USTR заяви в понеделник, че след като този доклад бъде издаден, той ще обяви финализиран продуктов списък. В изявление на „Еърбъс“ се казва, че списъкът е "напълно неоправдан", а съперникът „Боинг“ заяви, че подкрепя "постоянните усилия на Вашингтон да изравни условията". "Боинг“ непрекъснато подкрепя спазването от САЩ на решенията на СТО. Сега е време ЕС да следва този пример и да сложи край на незаконната държавна подкрепа за "Еърбъс", казаха от „Боинг“. Възродената разправия идва в деликатен момент за трансатлантическите отношения.

Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се договориха през юли да започнат търговски преговори и да се въздържат от налагане на допълнителни мита, за да охладят напрежението. "Аз се моля за приятелско споразумение", заяви френският финансов министър Брюно льо Мер на пресконференция в Париж. "Когато погледна ситуацията на растеж в световен мащаб, не мога да повярвам, че можем да допуснем търговски конфликт, дори в единствената област на въздухоплаването, между Съединените щати и Европа", добави той. Заплахата с мита идва и в критичен момент за „Боинг“, попаднал в криза заради своите самолети 737 MAX, която се основава на страхове за безопасност след два фатални инцидента. /АФП