Ватиканът разкри собствеността си за първи път в историята

Ватиканът публикува за първи път информация за притежаваните от него недвижими имоти, разкривайки, че притежава над 5100 имота, главно в Италия.

Публикацията отбелязва едно от най-подробните оповестявания на активите на Ватикана някога. В нея са посочени 4051 имота в Италия и 1120 в чужбина, без посолствата на Ватикана.

Информацията беше публикувана в два документа, общо на повече от 50 страници финансови отчети: консолидиран финансов отчет за 2020 г. и първите по рода си публични регистри на Администрацията на патримониума на Апостолическия престол (APSA), която управлява ведомостта на Църквата, реално имоти и инвестиции.

Записите показват, че APSA притежава инвестиционни имоти в луксозни квартали в Париж, Женева и Лозана, както и в Лондон, където покупката на един имот в района на Южен Кенсингтън е довела до огромни загуби през 2014 г. Информацията беше публикувана преди съдебния процес следващия вторник за покупка на имота в Лондон от държавния секретариат на Ватикана. Десет души, включително видният кардинал Анджело Бечиу, са подсъдими във връзка с покупката. Някои от тях са обвинени в присвояване, пране на пари, измами, изнудване и злоупотреба със служебно положение.

По-голямата част от имотите на Ватикана в Италия се наемат на намалени цени от служители на Църквата. Около 40 процента са институционални сгради като манастири, но също така училища и болници, според Ройтерс.

Документите също така показват, че Римската курия, централната администрация на Католическата църква, е претърпяла дефицит от 64,8 милиона евро през 2020 г. Служители на Ватикана обвиняват пандемията от коронавирус за отрицателното въздействие върху финансите. /БГНЕС