Василев: Високите цени на ресурсите будят тревога за изпълнението на програмите за 2021-2027

Високите цени на ресурсите будят тревога за предстоящото изпълнение на програмите за 2021-2027 и Плана за възстановяване. Това отговаря вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на въпрос на Деница Николова от ГЕРБ как ще се отразяват текущите нива на инфлация върху програмите, финансирани със средства от ЕС за периода 2021-2027 и Националния план за възстановяване и устойчивост, предаде репортер на БГНЕС. По думите му високите цени будят тревога и по отношение на приключването на проектите от програмен период 2014-2020 г.

"При програмите\проектите, включващи строителни дейност и изграждане на инфраструктура, и общия случай, се използва методика на средни единични разходи с исторически данни от сходни проекти, реализирани в рамките на предходни инвестиции. Съответно при планирането им се взимат предвид и в максимална степен се отчита влиянието на външни фактори", посочва министърът. Той отчита като такива фактори инфлацията, повишаване на цените, специфика на проектите и риска от неизпълнение.

По думите му това намира отражение при определянето на целевите стойности на показателите за изпълнение по отделните програми.

"В тази връзка в процеса на подготовка на последните версии на програмите и проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост високите цени на строителните материали се взимат под внимание, като в повечето случаи това ще доведе до известно намаляване на първоначално заложените целеви стойности на индикаторите, съответно до промени в методологиите за определяне на тези показатели. Извършва се и съответен анализ на проекти от програмен период 2014-2020, които се планират да бъдат "фазирани" към следващия период, така че повишените стойности на материалите да бъдат отчетени и при този процес. В момента протича техническа работа, така че при официалното изпращане за одобрение от ЕК на последните варианти на програмите и проектите, факторът цени на суровини и материали да бъде реалистично отчетен и да не се окаже пречка пред бъдещото изпълнение. Същевременно ЕК изготвя анализ на ефекта от високите цени на строителните материали въз основа на информация и данни от държавите членки, като се очаква в близко бъдеще Комисията да излезе с конкретни насоки и указания по този въпрос", казва още Асен Василев. /БГНЕС