Василев: Няма причина за форсмажор, докато има война няма да се преговаря с Газпром

Коалицията е абсолютно стабилна няма проблеми, няма разногласия. Видяхте минахме през смяна на министър, пак нямаше проблеми. Така че аз не очаквам някакви сътресения. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

За договора с „Газпром“ той посочи, че изтича на 31 декември. „С Газпром, докато има война, няма как да се преговаря“, каза той. Ние като част от подготовката за войната разгледахме възможността за доставяне на газ в случай, че спрат доставките, било заради санкции, било едностранно от страна на Газпром. И имахме вариант, и продължаваме да го имаме, който буквално в рамките на ден да имаме 100-процентово обезпечаване на газа“, каза още той. Василев поясни, че има решение до 2027 г. Европа да спре да използва енергоизточници от Русия напълно. „Това е крайната дата“, каза той.

Вицепремиерът и министър на финансите коментира още, че обстоятелства за налагане на форсмажор няма.

Относно ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Асен Василев коментира: Виждаме, че прокуратурата продължава да се обяснява и продължава да подава грешна информация. Последното ме изуми днес като казаха, че не можели по видеоконферентна връзка да разпитат Божков, примерно или свидетели в чужбина. Явно не си познават НПК.

Асен Василев посочи, че не е специалист, но е помолил приятели. „Чл. 139, който е влязъл в сила от 2010 г. казва: разпит на свидетели извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този Кодекс. Обяснете ми как прокуратурата години наред ни обяснява, а днес официално излязоха, специализираната прокуратура да кажат: ами те са извън страната не можем да ги разпитаме“, попита министърът. /БГНЕС