Василев: Ако искате да откраднете няколко милиарда от бюджет, трябва да кажете на хората, че е зле и е страшно

МФ януари тази година извади какви приходи е събрало и ако погледнем приходите от ДДС, те са със 100 млн. по-малко от приходите от ДДС, които бяха събрани миналата година. Това заяви бившият министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

Трябва да са с 300 млн. повече, убеден е Василев. Миналата година сме събрали 1,5 млрд. ДДС за януари, имаме 16% инфлация, 4% ръст на икономиката. Нищо да не бяха оправили, трябваше да се вдигнат с 20% приходите, да имаме 1,8 млрд. ние имаме 1,4 млрд. Заши има 400 млн. несъбрано ДДС? Това нещо отговаря като стойности даже почти едно към едно към това, което заварих аз като влязох като служебен министър. Това са едни чадъри и едни големи фирми, които не внасят ДДС, добави Василев.

Това показват числата. 2021 г. събрахме 18% повече данъци, отколкото беше планирано. 8 млрд. лв. повече данъци влязоха в хазната. Когато се тръгна откъм големите фирми, започнаха да се проверяват, изведнъж хазната се напълни. Това, което виждаме в момента, е, че няма проблеми с разходната част в бюджета, защото БВП, което се планира е по-високо от това, което ние октомври месец показахме в нашите прогнози, подчерта Василев. В момента се планират 182 млрд. БВП, 180 млрд. беше нашата прогноза, но не се събрат данъци, заяви Василев, той уточни, че не знае върху кои фирми е сложен чадър. „Не мога да ви кажа кои са, тъй като не знам как е работено. Но не е нормално при 16% инфлация, 4% ръст на икономиката, вие да имате спад в приходите от ДДС. И ако се опитат да кажат, но има намалени ДДС ставки, намалената ставка спрямо миналата година е една основна на хляба. ДДС на хляба не прави 400 млн. разлика, прави в най-добрия случай 20 млн. разлика, каза Василев. Ако не събираме данъците в държавата, започваме да се връщаме към онази стабилна бедност, която ни прожектираха 15 г. – да гоним кокошкарите, да вдигаме директно таксите на, примерно сега искат да вдигат тол таксите на пътните фирми. Защо няма пари в държавата? Защото не ги събират. Нямаме пари, а имаме два пъти повече пари в сметката в БНБ, на правителството и няма пари, обаче не си събираме данъците, каза Василев. За разлика данъка на физическите лица внесения е с 23% нагоре. Как така работниците внесоха 23% повече данък, а фирмите внесоха 10% по-малко данък от миналата година, попита Василев.

Не мисля, че има тревога у госпожа Велкова, мисля, че както миналата кампания, точно по същото време 3 седмици преди изборите се изнесоха едни бомбастични числа, че ще умрем зимата от студ, че ще умрем от глад, че ще бъде 7% дефицитът. Оказа се, че 3% завършихме дефицит миналата година, за свръхдефицит предупреждаваха и миналата година август. Оказа се, че не умряхме от студ и глад тази зима, оказа се, че сме първи по ръст на износа в ЕС, втори по ръст на индустриалното производство в ЕС, оказа се, че имаме такъв ръст на БВП, какъвто не сме виждали през последните 15 г. на икономиката, каза Василев. И сме първи по ръст на заплатите в ЕС също така, защото когато се намалиха цените на енергията за бизнеса, за първи път българският бизнес плащаше газ под цените на борсите в Европа, за първи път българският бизнес плащаше ток под цените на борсите в Европа, успяхме да вдигнем заплатите на работниците и в момента, не, че хората са драматично добре, но ние минахме през една тежка инфлационна криза по целия свят и война на 300 км от нас, но хората са една идея по-напред от преди, подчерта Василев. Бизнесът се справи много добре.

По времето на управлението на ГЕРБ цената от КЕВР за българската индустрия на газ е над борсовата в Европа. По време на нашето управление цената за българския бизнес е под борсовата цена в Европа, въпреки че Газпром ни спря газа и въпреки че имаше огромна криза, посочи Василев. Така че българската индустрия имаше по-конкурентна цена от европейските си конкуренти и съответно можа да направи този ръст на производството и на износа, и да направим най-голямото увеличение на заплатите в ЕС, категоричен е Василев.

В момента имаме 16,4 млрд. фискален резерв в края на януари и началото на февруари. Няма да се наложи да вземаме дълг от МВФ. Колкото се наложи да умираме от студ през зимата, толкова ще вземам и дълг.

Цените на електроенергията не са вдигнати, всички битови потребители ползват електроенергия на същите цени, на които ги ползваха и миналата година и назад ако се върнем. Не само топлата зима, това, че индустрията направи ръст, показва къде е икономиката реално. Това, че ще се наложи да вземаме дълг от МВФ или е некомпетентност, или е лъжа. Не само аз гарантирам, че няма да се наложи дълг. Това се прави за да се изплашат хората и да им се каже, че най доброто в България е стабилна бедност. Когато парите отидат в увеличение на заплати и пенсии, те не могат да се откраднат, ако искате да откраднете няколко милиарда от бюджет, вие трябва да кажете на хората, че е зле и че е страшно, за да може да не вдигнете пенсиите и заплатите, защото започвате разплащания с конкретни проекти и възлагания, обикновено се минава през строителството, но не е задължително, убеден е Василев. Защо служебният кабинет ще замрази доходите, трябва да питате Радев, това не е вярно. Дайте ясен бюджет с ясни параметри, каза още Василев. /БГНЕС