Вашингтон съжалява за отзоваването на френския посланик

Американските власти съжаляват за решението на Франция да отзове посланика си от Вашингтон за консултации и възнамеряват да поддържат взаимодействие през следващите дни, за да разрешат разногласията с Париж.

Това заяви говорител на Белия дом. "Бяхме в близък контакт с нашите френски партньори относно решението им да отзоват посланика в Париж за консултации. Съжаляваме, че те са предприели тази стъпка, въпреки това през следващите дни ще продължим да си взаимодействаме, за да разрешим различията си, както правихме в другите случаи през дългото съществуване на нашия съюз“, каза говорителят.

БГНЕС припомня, че Париж реши да отзове за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради отказа на Австралия от договора с Франция за 56 млрд евро за строителството на 12 френски ударни подводници за страната на кенгуратата. Тя пк трябваше да анулира договора заради присъединяването й на 15 септември към англосаксонския съюз със САЩ и Великобритания, който ще се фокусира върху Индо-Тихоокеанския регион. По силата на този нов тристранен алианс Австралия ще получи подводниците от САЩ. В същото време Франция не отзова посланика си в Лондон. /БГНЕС, АФП