Вашингтон: Сътрудничеството с Азия е възпиращ фактор срещу Китай

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в събота, че заминава за Азия, за да засили военното сътрудничество с американските съюзници и да насърчи "надеждното възпиране" срещу Китай, предаде АФП.

Остин започна първите си чуждестранни посещения като ръководител на Пентагона от Хаваите - седалището на американското военно командване за Индо-Тихоокеанския регион.

"Всичко е свързано със съюзи и партньорства", каза той пред репортери по време на пътуването, което ще включва срещи с ключови съюзници в Токио, Ню Делхи и Сеул.

"Става въпрос и за подобряване на способностите", добави той и припомни, че докато САЩ са били съсредоточени върху антиджихадистката борба в Близкия изток, Китай много бързо модернизира армията си.

„Това конкурентно предимство, което сме имали, е подкопано“, каза той, но Съединените щати все още го поддържат и са решени да го увеличат.

"Нашата цел е да се уверим, че разполагаме с възможностите и оперативните планове ..., за да можем да предложим надеждно възпиране на Китай или на някой друг, който би искал да срази САЩ", добави той.

В Токио и Сеул към Лойд ще се присъедини държавния секретар Антъни Блинкен.

"Едно от нещата, които държавният секретар и аз искам да направим, е да започнем да укрепваме тези съюзи", каза той. "Тук ще става дума повече за слушане и учене, за опознаване на тяхната гледна точка“.

Тази обиколка в Азия на ръководителите на дипломацията и отбраната на Съединените щати следва безпрецедентна среща на върха на "Quad", неформален алианс, роден през 2000-те, за противодействие на нарастващия Китай.

Блинкен ще се присъедини към съветника по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, в Анкоридж на 18 март заедно с китайските им колеги Уанг Йи и Ян Джиечи.

Преговорите в Аляска ще бъдат първите между силите, откакто Ян се срещна с предшественика на Блинкен, Майк Помпео през юни на Хаваите - обстановка, също толкова далеч от високия залог на националните столици.

Администрацията на Байдън обикновено подкрепя по-строгия подход към Китай, иницииран от бившия президент Доналд Тръмп, но също така настоява, че той може да бъде по-ефективен, като укрепи съюзите и търси начини за тясно сътрудничество по такива приоритетни въпроси като климатичните промени. / БГНЕС