Вархеи: Западните Балкани трябва да направят всичко за върховенството на закона

Посланието към Западните Балкани е ясно - да направят всичко за върховенството на закона. Само така ще има и добър инвестиционен климат. Тази година трябва да промени начина, по който ние извършваме разширяването, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, предаде репортер на БГНЕС.


“Ние трябва да интегрираме икономически Западните Балкани още преди да се присъединят, за да улесним процеса по интеграция по-късно. Новите членове от Балканите и други региони ще допринесат за ЕС и сътрудничеството в сферата на сигурността и разпространяването на сферата на сигурността и разпространяването на европейската социална система”, заяви още Вархеи и уточни, че Балканите стават регион, който привлича все повече инвестиции. “В географско отношение те са добре разположени, но им липсват основополагащи характеристики за развитие, както в Западна Европа, по отношение на инфраструктурата и главно пътните връзки. Има пропуснати възможности и ползи”, подчерта еврокомисарят.

“Русия предизвика проблеми в три страни в региона, които желаят просперитет в техните страни чрез членството в ЕС”, заяви още Вархеи и продължи:

“Ние пропуснахме повече от 5 години. Имахме ЕК, която задържа разширяването и това се отрази. Времената обаче се промениха и сега държавите-членки имат ясна перспектива и знаят, че е в техен интерес интеграцията на все повече държави в съюза”, подчерта още Оливер Вархеи и уточни, че дневният ред на срещите на върха включват този процес.

“Стратегията започва с интегрирането на съседните ни страни и трябва да се приспособим към новата реалност.

Нека работим за осъществяването на тази стратегия”, призова още той.

“Свидетели сме на исторически дефицити, по част от които няма никакъв напредък. Трябва да осигурим по - добра свързаност, цифрова икономика и преки инвестиции, за да се откриват нови работни места. ЕС трябва да вземе всички решения, големи или малки, за разширяването в посока Западните Балкани”, допълни още Оливер Вархеи.

Еврокомисарят уточни, че трябва да сме готови за дръзки политически решения и това е общо за всички държави.

“Хората трябва да видят разликата. Например инфраструктурният железопътен проект Белград-Ниш е на стойност 2,6 млрд. евро инвестиции. Това ще остане в съзнанието на поколенията”, подчерта още той.

“Моят подход е, че трябва да сме на терен и да изпълняваме обещанията, въпреки конкуренцията на страни като Китай. Важни сектори са енергетиката, климата, по които се предприемат важни стъпки.

Оформя се нов подход. Трябва да интегрираме икономически Западните Балкани още преди да се присъединят, за да улесним процеса по интеграция по-късно. Ключът е, че ние си научихме урока – да си свършим работата предварително.

Имаме добри примери като Албания и реформата в съдебната система, но в общ план пътят е дълъг и има много проблеми за решаване”, коментира още Вархеи.

“Борбата с корупцията и организираната престъпност, както и върховенството на закона, са основни елементи от всеки един инвестиционен климат”, допълни еврокомисарят по въпросите на разширяване Оливер Вархеи. /БГНЕС