Вархей ще посети Турция

Комисарят на Европейския съюз по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей ще посети Турция тази седмица, когато отношенията между Анкара и ЕС са близо до положително възстановяване, съобщи „Сабах“.

Вархей ще бъде в Анкара между 5 и 7 септември и ще се срещне с министъра на външните работи Хакан Фидан на 6 септември, за да обсъди отношенията между Турция и ЕС във всички аспекти, както и регионални и глобални въпроси.

Посещението на комисаря бележи последното развитие в сложните отношения между блока и Анкара, особено във връзка със спрения процес на членство на Турция.

След срещата на върха на НАТО в Литва, на която президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда задвижване на процеса, очакванията към Анкара нараснаха.

Турция очаква конкретни резултати от проточилия се процес, особено за актуализация на митническия съюз и визовата либерализация.

От своя страна ЕС изрази готовност да засили връзките, докато някои от членовете му вече се радват на топли отношения с Турция.

Блокът се стреми да изглади различията по няколко въпроса и да постигне напредък в политическите аспекти на "Копенхагенските критерии", които Турция трябва да изпълни, включващи девет глави, включително срещи за диалог на високо равнище, усилия за борба с тероризма, сигурност и отбрана, финансово сътрудничество и комуникации.

Неотдавна Фидан заяви, че възпрепятстването на процеса на членство на Турция в ЕС е "стратегическа слепота". "От съществено значение е да имаме визионерски поглед върху отношенията между Турция и ЕС в новата ера и да съживим процеса с перспективата за пълноправно членство“, твърди турския външен министър.

Тази "слепота" струваше на Турция повече от пет десетилетия, тъй като процесът се придържаше към курс, основан на "нуждата" един от друг, а не на съвместни стратегически цели, а доверието един към друг отдавна е ниско.

Вероятно Анкара се стреми да се възползва от новата вълна на разширяване на съюза, ускорена от руско-украинския конфликт. Всъщност Украйна и Молдова се разглеждат като кандидати за членство, без да отговарят на необходимите критерии, докато Турция е далеч пред тях в това отношение.

Преди срещата на върха на НАТО Ердоган заяви, че ЕС трябва да проправи пътя за Турция, както Анкара може да проправи пътя за членството на Швеция в НАТО на фона на опасенията за сигурността след конфликта.

Преди изявленията на Ердоган Брюксел вече беше изразил желание за подновяване на процеса, след като турският президент беше преизбран на поста си на изборите на 28 май./БГНЕС