Вархеи: Разширението на ЕС е водещо, но няма кратък път, критериите по Копенхаген трябва да се изпълнят

Разширението на ЕС е водеща точка в нашата програма. Преди година Украйна, Молдова и Грузия получиха зелена светлина. ЕС работи постоянно за развитие на този процес.


Това заяви Оливер Вархеи, европейски комисар по съседство и разширяване на ЕС по време на Софийския икономически форум IV, предаде репортер на БГНЕС.

“Тази година сме включили 10 държави, а Украйна, Молдова и Грузия са също част от този процес”, добави той и уточни, че "направим пълна оценка на свършеното от държавите досега и ще дадат своите препоръки".

“Разширението остава обосновано на услуги, няма кратък път. Няма кратък път за членство в ЕС, трябва да бъдат изпълнени всички критерии от Копенхаген” категоричен е Вархеи.

Той подчерта, че функционирането на демократични институции, върховенството на закона, и зачитането на малцинствата, са ключови.

“Ще продължим да прилагаме икономически инвестиционен план, който развихме на стойност 9 млрд. евро, като може да достигне 13 млрд. евро за Западните Балкани за секторите за свързаност и цифровизация. Необходим е твърд ангажимент на нашите партньори, които да засилят процеса на реформи и интеграция”, каза още той./БГНЕС