Вархей: Докладът за напредъка на РСМ ще постави по-високи цели пред страната

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей посочи, че новият доклад за напредъка на Северна Македония на този етап от процеса на присъединяване към ЕС ще постави много по-високи цели и насоки в пътните карти за подобряване на резултатите във всички области, съобщи „Локално“.


Съобщава се, че той е казал това на среща с македонския вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич в Брюксел, на която са обсъдили политическите събития в Македония, напредъка на процеса на скрининг и очакванията преди публикуването на Доклада за напредъка за 2023 г.

Според Маричич плановете на ЕС и ангажиментът към европейската перспектива на Западните Балкани правят членството в ЕС осъществимо и реално за Северна Македония и, както посочи той, този положителен политически импулс трябва да бъде използван, защото това е възможност, която ние предоставяме. Не знам дали това ще се повтори..

На срещата с Вархей Маричич подчерта, че членството в ЕС остава ключов външнополитически приоритет на правителството на Северна Македония и че се полагат всички усилия тази страна да остане в преговорния процес и да постигне напредък заедно с другите страни от региона. .

През юли миналата година в Брюксел Северна Македония започна първата фаза на преговорите с ЕС, но за да премине към втората и да започне да отваря глави, по искане на София трябва да включи българите в Конституцията, за което управляващата коалиция няма необходимата подкрепа от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

В средата на август в парламента започна пленарно заседание по този въпрос, но гласуването беше отложено за неопределено време, докато управляващата коалиция не си осигури мнозинство от две трети, за което са необходими гласовете на представителите на най-голямата опозиционна партия.

Неофициалният краен срок за приемане на конституционните промени е краят на тази година, за да може да се проведе втората междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС, след "скрининга", планиран за декември./БГНЕС