Ваня Григорова ще оспорва резултатите от втория тур на местните избори

Данните, ако са истински, показват, че имаме двойно увеличение на хората, които са ни подкрепили между първи и втори тур. Действително сигурно разликата е още по-голяма. Преборихме се с едната сглобка, малко не ни остана да се преборим с другата част от сглобката. Срещу нас беше впрегнат целия властови, финансов и технически ресурс, с който разполага ПП-ДБ и ГЕРБ.

Това каза кандидатът за кмет на София Ваня Григорова, която загуби битката за столицата на балотажа в неделя от кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев, предаде репортер на БГНЕС.

Аз ще бъда първата, която ще поздрави г-н Васил Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни, заяви Григорова. Тя обеща, че ще бори за всеки глас, на всеки софиянец.

За нас тези избори не са приключили, извършваме проверка секция по секция, бюлетина по бюлетина. Вече имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от изборите, съобщи Иван Таков.

Председателят на БСП-София Иван Таков съобщи, че вече има достатъчно основания да се оспори изборния резултат.

За нас тези избори не са приключили, извършваме проверка секция по секция, бюлетина по бюлетина. Вече имаме достатъчно основания, за да оспорим крайния резултат от изборите, съобщи Иван Таков.

Григорова съобщи, че продължават да получават сигнали за груби нарушения в изборния процес.

Ние ще направим това, което демократичният процес ни позволява – ще покажем нашите доказателства, свидетелства на хора, за да може нашите избиратели да са сигурни, че ние гарантираме честността на техния вот, заяви тя.

Благовест Кирилов, част от екипа на Григорова, коментира, че смятат, че могат да оспорят резултатите от изборите по няколко причини.

Машините са удостоверени неправомерно, посочи той като първа причина и обясни, че на страницата на МЕУ има публикуван хеш код, но те не са сигурни, че това е генерираният хеш код поради всички събития около изборите и добави, че в удостоверяването на машините за първи тур липсва подпис на министъра на електронното управление.

На второ място получаваме информация за грешки в протоколите, каза още той. /БГНЕС