Ване Цветанов: РСМ избира българския опит в одита, защото имаме близки икономики и манталитет

РС Македония избира България да й помогне при изработването на нов Закон за одита, защото двете страни имат не само близки икономически системи и манталитет.

Това заяви в интервю за БГНЕС Ване Цветанов, председател на Съвета за развитие и надзор на одита на РС Македония. Начело на делегация той е в София за разговори с ръководството на българската Комисия за публичен надзор над регистрираните одитори с председател проф. Огнян Симеонов.

Срещата е по инициатива на македонския Съвет по повод приключването на съвместна работа по Закона за одита в РС Македония, както и да бъде изразена благодарност за съдействието и консултациите при изработване на проекта на закона, така че той да отговаря на всички изисквания на законодателството на ЕС и международните професионални стандарти и практики.

Ване Цветанов посочи, че са възприели българския опит не само заради близостта между нас, но и поради факта, че България е член на Европейския съюз.

„Със Сърбия имаме също близка икономическа система, но България е член на ЕС“, зподчертатой.

Ване Цветанов заяви, че и с други държави РСМ има близки системи, но „българската е най-близка, защото имаме сходен манталитет“.

„Имахме възможност да избираме между словенския и българския модел, но словенският е твърде либерален. В българския модел нещата са много стриктни и ако се извърши нарушение, има конкретна санкция. Заради близкия манталитет и икономически реалии можем лесно да транспонираме българския опит и законодателство у нас“, отбеляза Цветанов и още веднъж благодари на проф. Огнян Симеонов и неговите колеги за помощта.

На въпрос на БГНЕС след като толкова си приличаме и имаме общи неща, защо на последните местни избори миналата година той е нападнал кандидата на опозицията за кмет на Скопие Даниела Арсовска затова, че тя има български паспорт, Ване Цветанов отговори: „Това беше заради прозрачността. Аз имам роднини в моето семейство, които се смятат за българи. Уважавам това. Аз се чувствам македонец, както се чувстват 90% от хората, които познавам. Тези, които се чувстват българи, нека да го заявят гордо. А тя го криеше и не го заяви открито. Ако е така, те трябва да се гордее, както и някои мои роднини, които гордо го заявяват и не се крият. Това беше причината“. /БГНЕС