Вандали счупиха за пореден път емблематичната чешма в Горна баня

От липса на чешми и некачествен ремонт на единствената работеща чешма в кв. „Горна баня“ се оплака пред БГНЕС Гергана Андонова. "В центъра на самия парк имаме една чешма, която беше възстановена по инициатива на гражданите. Възстанови се, но с изключително лошо качество. Самите чешмички спират да работят, кранчетата не работят, филтрите не са направени както трябва. Често е запушена и прелива. Няма ден, в който да работи нормално. В момента е счупена и изобщо не може да се използва“, заяви Андонова.

Тя каза, че другата чешма, която се намира срещу сградата на минералната баня е изоставена и не работи от години. Кметът на район „Овча купел“ Христина Семерджиева обеща пред БГНЕС до 10 дни да бъде ремонтирана чешмата, която е позната сред местните като „Ротондата“ и обясни, че основният проблем, не само на горнобанци, а в целия град е вандализмът. „Миналата година в тази чешма бяха сложени големи камъни и тя беше целенасочено запушена. Поредният вандализъм. Всичко, което правим с толкова усилия и средства веднага след това се унищожава. От работещи стават неработещи, защото се чупи, блъска. Нищо не се цени и пази. И сега ще бъде възстановена“, обеща тя и добави, че ако горнобанци са пазели направеното досега, сега е щяло доста други неща да бъдат направени в квартала им. Според нея е изключително демотивиращо всяка година да се ремонтира едно и също нещо, вместо да се влагат публичните средства в развитие на населеното място.

За проблема с другата чешма, кметът научи от нас и заяви, че ще бъде извършено обследване на съоръжението, за да се види каква е причината то да не работи. Семерджиева не изключва варианта водопроводът до нея да е прекъснат. Попитана дали проблемът с вандалските прояви не може да се реши с видео наблюдение, Семерджиева каза, че са били поставени камери, макар и не в самия парк, но са били счупени. Гражданите са убедени, че може да се ограничи вандализмът в целия град, но за целта е необходимо държавата да положи усилия, в които да се включат всички отговорни институции. Това може да се случи като се засили полицейското присъствие и се правят регулярни обходи на района, като се засили контролът от страна на Столичния инспекторат и естествено се провокира самосъзнанието и възпитанието у хората. /БГНЕС