Ваня Кастрева: Няма да има промяна за матурите или удължаване на учебната година

От края на февруари и най-вече в началото на март се наблюдава драстично повишение при случаите на карантинирани ученици, съобщи пред БНТ тази сутрин началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева.

Когато децата 1-4 клас се върнаха на училище, под 400 бяха положителните или контактни случаи. В края на февруари те бяха 1400, тоест с 1000 повече, но от 1 март рязко се покачват, средно с по около 100 на ден, обясни Кастрева. Над 3000 през вчерашния ден са карантинирани, но повечето от тях са просто контактни. Само 9 на 10 000 деца са положителни, допълни тя.

Имаме 35% ваксинирани учители, заяви Кастрева.

Относно това дали се предвижда отмяна на матурите, Кастрева заяви: Министърът многократно сподели, че няма да има промяна, реално погледнато, учениците не са преставали да учат, но при различни условия. На този етап не се обсъжда и отпадането на части от учебното съдържание за изпитите. Според мен на този етап няма основание да се удължи учебната година, смята Кастрева.

Тя заяви още, че подкрепя автономните мерки, тъй като не може да се съпоставя ситуацията в училищата в различните области.

Надявам се децата да бъдат отговорни и да знаят, че не могат да придобият знание, ако не положат усилия за това. Дано това да бъде техният урок, каза в заключение Кастрева. /БГНЕС