Ваня Григорова: Средствата за детски градини могат да дойдат от спрените концесии

Нов устройствен план, за да може във всеки един район на София жителите да са в близост до всички необходими публични институции – това ще отнеме две години и половина. Трябват пет пъти повече средства за детски градини и ясли, средствата идват от стопиране на концесии и повторни ремонти.

Градски транспорт – безплатен, работодателите да са длъжни да начисляват процент върху трудовите възнаграждения, за да може целта ще бъде осъществена.

Това заяви в интервю за БГНЕС кандидатът за кмет на София, издигната от БСП и „Обединена Левица“, Ваня Григорова.

„Основният ни проблем е в Закона за устройство на територията, който позволява да се правят подробни устройствени планове дори на един имот, а когато не се разглежда квартала в съвкупност, така че да се оцени доколко е възможно да се удовлетвори изграждането на социална инфраструктура, тогава няма как да имаме хармонично развиващ се град“, каза Ваня Григорова.

Тя бе категорична, че първата стъпка трябва да бъде промяна на Закона за устройство на територията и евентуално след това промяна на общия устройствен план, така че да дава възможност за планиране.

„Чух наскоро едно определение за добър град за живеене. Това е този град, в който пожарната и линейката могат да дойдат в рамките на 10 минути, там където е необходимо. Планът трябва да се разработва достатъчно дълго, в други европейски столици отнема между две години, две години и половина, в които жителите на съответния район участват активно при обсъждането на подробния устройствен план в рамките на целия квартал, за да може всеки един гражданин да е наравно отдалечено от ключовите публични институции“, поясни кандидатът за кмет на София.

Ваня Григорова обясни, че за тази цел на първо място трябва да се води много активен диалог с правителството и Народното събрание, за да може да се направят промените в Закона за устройство на територията, а оттам насетне там, където все още не са изградени кварталите също това нещо да бъде направено.. може и трябва да се направи това по начин. „Това са кварталите на север, които ще се създават, защото планът на града е такъв, че той ще се развива на север“, отбеляза Ваня Григорова.

Относно недостига на места в детските градини кандидатът за кмет, издигнат от БСП определи, че акцент ще бъде развитие и развиване на общинските детски градини и ясли. „Трябва да се заделят пет пъти повече средства на година, така че да можем да преодолеем този недостиг. Средствата ще бъдат за сметка на някои други дейности, които се извършват и за сметка на прекратяването на практиката „ремонт на ремонта“, за който много често си говорим. В крайна сметка, когато за един и същи проект трябва да дадеш пари два или три пъти той се оскъпява безкрайно много. Когато прекратим тази практика няма да има нужда да се орязват значително други дейности на общината и ще успеем много по-бързо и по-интензивно да построим сградите, които са ни необходими за детски градини и ясли“, заяви Ваня Григорова и уточни, че основното различие с нейните опоненти за кметския пост е в това, че те смятат, че няма нищо лошо общината да отдава публични дейности на концесии и аутсорсинг.

„Аутсорсинг означава присъща за общината дейност, която тя дава на частни фирми да извършват. Намирам това за изключително порочно и за законен начин на корупция и източване на столичния общински бюджет. Именно затова за мен на първо място е прекратяване на този подход, тоест повече не приватизационни концесионни договори и договори за аутсорсинг и преглед на настоящите, за да разберем доколко концесионера изпълнява задълженията си по договор и ако не ги изпълнява то да бъде така добър да си тръгне“, подчерта кандидатът за кмет.

Според Ваня Григорова чрез концесиите проект, който може да струва два милиона София дават 5 милиона. „Това са три милиона изхарчени за нечия печалба вместо да подпомогнат фонда за изграждане на детски градини“, смята издигнатата от БСП и „Обединена Левица“.

Относно градския транспорт Ваня Григорова обясни, че за нея цел е той да стане безплатен. „Това може да стане чрез помощ допълнително от държавния бюджет, но има и други начини за финансиране. Един от тях е работодателите да са длъжни да дават процент от трудовите възнаграждения, тоест върху трудовите възнаграждения да се изчислява процент за градски транспорт“, коментира Григорова.

Тя определи постоянството като най-силното си качество. „Може би това, че когато си поставя някаква цел не се отказвам независимо какво ще ми струва. Аз съм започнала от нивото на чистачка в училище 118-то училище до Окръжна болница. Всъщност две години по-рано завърших Търговско-банковата гимназия с отличен успех и две години и половина аз не можех да си намеря работа. Това бе времето, в което един човек току-що завършил с много добро образование не можеше да си намери работа дори като секретарка или продавачка в магазин“, разказа Ваня Григорова и продължи: Работата ми като чистачка ми даде възможност да си платя таксата в университета, да си платя таксата за изпитите, за да вляза в университета, което да ми даде шанс да продължа след това в други професионални поприща. Именно затова сега стоя толкова силно зад идеята общината да инвестира в училищната инфраструктура и в материалната база, като можем да вземем успешния пример на Финландия. Един от техните ключови политици на въпроса кое за него е най-доброто училище, къде би бил изпратил детето си да учи, той отговори, че най-доброто училище е най-близкото училище, там където няма разлика в материалната база, там където няма елитни и не елитни училища“, сподели кандидатът за кмет на София.

Тя уточни, че ежегодната програма на Столична Община за инвестиции се усвоява на 50 максимум 60%, което показва или лошо планиране, липса на административен капацитет или нежелание да се обнови и модернизира общинската база.

„Успоредно с това на директорите трябва да им бъде давана възможност и те трябва да бъдат подпомагани да кандидатстват по различни европейски проекти. Има редица проекти, по които децата могат да се изпращат на обмен в чужбина, така че да могат да видят там какво се случва, да се заредят с надежда и ентусиазъм. Друго нещо е да възобновим една част поне от професионалните училища, защото имаме нужда от инженери, от монтьори, от шлосери, от заварчици. Имаме нужда да стъпим на земята, за да можем след това да полетим в облаците“, допълни Ваня Григорова.

На въпроса на БГНЕС кой е най-големият ѝ опонент в кандидат-кметската надпревара, издигнатата от БСП и „Обединена Левица“ определи апатията и демотивацията на гражданите, а като личности Григорова определи тези, които са представители на управляващите на национално ниво. /БГНЕС