Ваня Григорова: Работещите в градския транспорт са личности, а не квадратчета в екселски таблици

Кандидатът на БСП и Обединена Левица за столичен кмет Ваня Григорова призова за максимална мобилизация и интерес към предстоящите в края на седмицата местни избори, предаде репортер на БГНЕС.

„Призовавам за максимална мобилизация, защото през следващите четири години софиянецът няма да има такава възможност да определя собствения си живот“, каза Григорова и добави, че първият тур е изключително важен, защото на него се определя не само кой ще отиде на балотаж от кандидатите за кметове, но той е единствен за кандидатите за общински съветници. „За нас е изключително важно да имаме масивна подкрепа в Столичния общински съвет“.

Григорова посети депото в Обеля и се срещна с работници и граждани, с които обсъди проблемите и решенията в транспортния сектор. „Огромният проблем на хората, с които се срещнахме в момента, са лаишките опити на досегашните управляващи да правят промени в градския транспорт. Това са хора, които работят в градския транспорт и много добре знаят колко вредни опити за реформи бяха направени в градския транспорт“, обясни тя.

Според нея първото нещо, което трябва да направи в транспортния сектор е да се синхронизират отделните линии, така че да не се случва това, което виждаме в момента, а именно „през една спирка да минават четири линии през 1,2,3 минути и след това 15-20 минути да няма никакъв транспорт. Другото, което трябва да се направи е повишаване на трудовите възнаграждения и условията на труд в градския транспорт, за да се преодолее тежкия недостиг на шофьори в автотранспорта”, уточни Григорова и подчерта, че в момента недостигът на шофьори възлиза на 15% и този процент ще продължи да расте, ако не се подобрят условията на труд.

На въпрос защо са избрали депото в Обеля за среща с гражданите, тя отговори: „Това са хора, с които сме работили през последните години за защита на техните работнически права, на техните трудови права. Те ни познават и знаят какви битки сме водили, за да защитаваме техния интерес. Освен това ни дава възможност да разкажем малко повече и за останалите ни приоритети. Решихме, че в такъв колектив бихме могли са получим повече разбиране и апатията, която неизменно е обхванала столичани, би могла да бъде преодоляна през разговори с хора, които познават миналото”, обясни тя.

Кандидатът за общински съветник от БСП Иван Кирилов е поканен от Ваня Григорова. „Най-важното нещо е гласът на работника да бъде чут и то на най-високата трибуна в СОС. Това е основната причина”, отбеляза той. Кирилов каза, че като председател на федерацията транспортните работници в КТ „Подкрепа“ той ще бъде активен не само в транспортния сектор. „Ако искаме да имаме качествен и ефективен градски транспорт, на първо място трябва да повишим условията на труд на работещите и да повишим значително техните доходи”, каза още той. /БГНЕС