Ван Йи призова за отворени отношения между Китай и ЕС

Китай и Европейският съюз (ЕС) трябва да продължат да поддържат "отворени отношения" и да "отхвърлят протекционизма", заяви китайския външен министър Ван Йи.

Държавната агенция Синхуа цитира Ван Йи, който заяви, че Китай последователно подкрепя стратегическата независимост на ЕС и европейската интеграция и че двете страни трябва да поддържат "отворени отношения, твърдо да подкрепят свободната търговия, да отхвърлят протекционизма и да постигнат положителните резултати от сътрудничеството между Китай и ЕС".

"Сътрудничеството между Китай и ЕС надделява над различията и двете страни са партньори, а не съперници", допълва Ван.

Забележките му идват дни след като миналата седмица Европейската комисия започна разследване дали да наложи наказателни мита, за да защити производителите на електромобили в ЕС от китайския внос на електромобили, за който твърди, че се възползва от прекомерни държавни субсидии.

Забележките бяха направени по време на срещата на Ван Йи с колегата му от Малта Ян Борг, на която Китай и Малта се договориха да работят заедно за насърчаване на сътрудничеството между Китай и Европейския съюз, съобщи Синхуа.

Китай се надява, че Малта ще продължи да играе положителна роля в развитието на отношенията между Китай и ЕС, заяви Ван Йи.

Той ще посети Русия от 18 до 21 септември за преговори по въпросите на сигурността.

"По покана на Николай Патрушев - секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, Ван Йи... ще замине за Русия за провеждане на 18-ия кръг на китайско-руските стратегически консултации по сигурността (СКС) от 18 до 21 септември", се казва в изявление на уебсайта на министерството. /БГНЕС