Ван Йи: Китай и САЩ имат различия, но и общи интереси

Китай и Съединените щати имат различия, но и общи интереси, и двете страни се нуждаят от всеобхватен диалог. Това заяви китайският външен министър Ван Йи на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Държавния департамент.


"Китай и САЩ са две големи сили, които имат различия, но в същото време имаме и общи интереси и сме изправени пред предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно. Трябва не само да възобновим диалога, но и да го направим задълбочен и всеобхватен", заяви китайският министър.

"С голямо удоволствие приветствам министъра на външните работи Ван Йи в Съединените щати. Искрено очаквам с нетърпение конструктивните разговори през следващите два дни", каза Блинкен преди да се изкаже и предаде думата на китайския си колега.

Ван Йи каза също, че Вашингтон и Пекин трябва да се стремят да върнат двустранните отношения към стабилно и устойчиво развитие.

"С диалог можем да постигнем по-добро взаимно разбиране, да работим заедно за разширяване на обхвата на общите интереси и да търсим сътрудничество в полза и на двете страни, за да можем да стабилизираме китайско-американските отношения и да ги върнем на пътя на здравословното, стабилно и устойчиво развитие", каза той.

Ван Йи отбеляза, че "от време на време в отношенията между Китай и САЩ ще има дисонанс". Според него, "когато това се случи, Китай ще действа спокойно". Китайският външен министър подчерта, че "прав е не този, който говори по-силно или по-гръмогласно, а този, който действа в съответствие с разпоредбите на трите съвместни комюникета между Китай и САЩ, с международното право, с основните норми на международните отношения". "Убеден съм, че нашият диалог ще бъде конструктивен и ориентиран към бъдещето", подчерта Ван Йи.

"Съгласен съм с това, което каза външният министър. Добре дошли в САЩ“, каза Блинкен.

По-рано ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър заяви, че ръководителите на двата външнополитически отдела ще обсъдят въпроса за КНДР. Той не уточни какви въпроси ще бъдат обсъждани във връзка с Пхенян.

Подробната програма на посещението на министър Ван Йи не беше публикувана. Както беше обявено от китайското външно министерство, Ван Йи ще бъде в Съединените щати на 26-28 октомври. Същите дати бяха посочени и от Държавния департамент. По-рано американското правителство съобщи, че Ван Йи ще бъде посрещнат от Джейк Съливан, помощник на американския лидер по въпросите на националната сигурност, в Белия дом на 27 октомври./БГНЕС