Вълчев: Ще обсъдим отново предложението за нови дати за пролетната ваканция

Предложението на Отрасловия съвет в системата на средното образование за нови дати за пролетната ваканция на учениците към момента е само предложение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Образователният министър каза, че предложението има предимства. „Първо – имаме две ваканции – една по-кратка и една по-дълга от 11 дни, което е повече от планираната пролетна ваканция. Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни в другия случай ако останат разпокъсани дните между майските празници", посочи Вълчев. Аргументите, които се чуват като недостатък са свързани преди всичко с това, че сега вземат решението. „Някои хора са си направили планове. Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Но дори и да не могат да ги променят в краен случай, знаете че имаме такава възможност до 10 дни по решение на родителя един ученик да отсъства. Следващите дни ще го обсъдим отново“, каза Вълчев.

БГНЕС припомня, че в сряда стана ясно, че от Отрасловия съвет в системата на средното образование предлагат нови дати за пролетната ваканция на учениците. Необходимостта от промяната е мотивирана със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда. Според действащата заповед на просветния министър сега пролетната ваканция за учениците от 1-и до 11-и клас е предвидена между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка.

Вместо една - Отрасловият предлага две ваканции. Първата - между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротация. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период. Новият график предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден, ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Отрасловият съвет изразява надежда повече да не се затварят учебни заведения, както и да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на държавните зрелостни изпити и на националното външно оценяване в четвърти, шести и десети клас. /БГНЕС