Вагон от влака Бургас-София дерайлира на Централна гара, спряно е напрежението в контактната мрежа

Рано тази сутрин пътническа влакова композиция, пътуваща от Бургас за София, навлиза в Централна гара София и дерайлира трети вагон със задна талига, който бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата.

Инцидентът е станал в 05.40 ч., няма пострадали пътници, предаде репортер на БГНЕС. Заради инцидента липсва напрежение в контактната мрежа на Централна гара. Води се разследване, което ще установи причините.

След дерайлирането е бутнат стълб на контактната мрежа, става късо съединение и източната страна на гара София е без напрежение. Осигуряването на движение с електрическа тяга на този етап не е възможно от гара София до гара Искър, като в момента екипи работят, до 40 минути ще имаме възможност да подадем от първи коловоз и да осигуряваме движение с електрическа тяга. Това съобщи пред БГНЕС Александър Вецков, директор поделение "Електроразпределение" към Национална компания "Железопътна инфраструктура". Навсякъде другаде по думите му влаковете се движат, като за хората и пътниците са подсигурени автобуси за трансбордиране от гара София до гара Искър. "Това е най-хубавото нещо, че няма пострадали", каза още той.

Райна Стоянова, която е тръгнала за жп гара "Подуяне", каза, че никой нищо не обяснява на пътниците и те изпускат влаковете, с които искат да пътуват, налага се съпругът й да дойде да я вземе. "Предишният влак замина, хората не знаят. Не може, това не е нормално за нас. Хората са в паника, не знаят какво става, какво се случва. Трябва да има елементарно обяснение, хубаво да се каже и да се чуе, в паниката хората не чуват нищо", заяви жената.

Петър Петков е шофьорът на автобуса, който ще транспортира пътниците от Централна жп гара до жп гара "Подуяне" или жп гара "Искър". Той обясни, че поради проблема, възникнал в контактната мрежа, Столичен автотранспорт ще извози хората. "Докато не дойде началник влак и машинистка бригада аз няма да тръгна", каза мъжът и уточни, че до момента е направил три курса. "Аз съм един изпълнител, който чака нареждане, нищо не зависи от мен и просто съм учуден какъв натиск и интерес към мен има", подчерта Петков. /БГНЕС