В защита на телекомуникациите: Тръмп обяви извънредно положение

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, за да забрани на американски компании да използват оборудване на чужди телекомуникационни компании, представляващи риск за сигурността – ход, който изглежда е насочен срещу китайския технологичен гигант „Хуауей“, съобщи АФП.

Заповедта, подписана от Тръмп, забранява покупката и употребата на оборудване от компании, които представляват „неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или сигурността и безопасността на гражданите на САЩ“. Белият дом обяви, че цел на заповедта не е нито една определена държава или компания, само онези, контролирани от „чуждестранни противници“. Въпреки това мярката вероятно е наложена заради опасенията от шпионаж от страна на компанията „Хуауей“. САЩ вкараха „Хуауей“ в черния списък Американското министерство на търговията възнамерява да добави „Хуауей“, най-големия производител на телекомуникационно оборудване в Китай, в черния списък, съобщи пресслужбата на министерството, цитирана от РИА Новости. "Тези действия са свързани с информацията, с която разполага Министерството, което дава основание да се заключи, че "Хуауей" участва в дейностите, в които го обвинява Министерството на правосъдието", се казва в изявлението. Компанията ще бъде включена в черния списък, заедно със 70 от своите подразделения за "дейности, противоречащи на националната сигурност на САЩ", се казва в още в изявлението. Американските производители, които продават всякакъв оборудване на „Хуауей“, ще се нуждаят от специален лиценз от американските власти.

„Този ход ще попречи на чуждестранните компании да използват американските технологии по начин, който потенциално подкопава националната сигурност на САЩ“, каза министърът на търговията Уилбър Рос. За „Хуауей“ ограниченията са неоправдани Китайската технологична компания "Хуауей" обяви, че "неоправданите ограничения" от страна на САЩ нарушават правата й, след като президентът Доналд Тръмп забрани на американските компании да използват чуждестранно телекомуникационно оборудване - ход, насочен към китайската фирма, съобщава АФП. "Ограничаването на „Хуауей“ да прави бизнес в САЩ няма да направят САЩ по-сигурна или по-силна, а вместо това ще ограничат САЩ до по-ниски, но по-скъпи алтернативи", се казва в изявление на телекомуникационния гигант. "Освен това неразумните ограничения ще нарушат правата на „Хуауей“ и ще повдигнат други сериозни правни въпроси", се казва още в изявлението. /БГНЕС