В Сенегал е арестуван учител по Коран, изнасилил 27 момичета

Сенегалски учител по Коран, заподозрян в изнасилването на 27 свои ученички, е бил арестуван, след като няколко седмици се е укривал, предаде АФП, позовавайки се на полицейски източник.

Мъжът е обвинен, че е нападнал ученичките в училището си в свещения град Туба в централната част на Сенегал, съобщи местен полицейски служител.

Заподозреният е изчезнал, след като обвиненията са се появили по-рано тази година след жалба от предполагаеми жертви, които са представили медицински свидетелства, допълва източникът.

Той е бил арестуван, "след като се е предал на полицията. След разпита е предаден на жандармерията", заяви служителят.

Източникът заяви, че учителят е обвинен в "изнасилване на 27 ученици", но няма точни данни за датите на предполагаемите престъпления или възрастта на жертвите.

Местните медии съобщиха, че предполагаемите жертви са "непълнолетни", което означава, че са под 15 години, и че религиозното училище е било затворено.

Вестник "Le Jour" съобщи, че аферата е станала известна, когато едно от момичетата е отказало да се върне в училището, където учениците изучават ислямското учение, защото учителят "е имал сексуални отношения с нея и с всички останали момичета".

Туба се смята за свещен град от муридите, основно ислямско братство в западната африканска страна с преобладаващо мюсюлманско население.

Арестът идва, след като лидерът на опозицията Усман Сонко беше осъден на две години затвор за подстрекаване на млада жена към "разврат", въпреки че беше оправдан по обвинението в изнасилване.

В продължение на две години съдебните битки на Сонко във връзка с обвиненията в изнасилване привличаха вниманието на медиите, но въпросът за сексуалното насилие остана на заден план, тъй като случаят все повече се политизираше.

Сенегал обяви изнасилването за престъпление през 2020 г. /БГНЕС