В Париж посрещат Антъни Блинкен с „Добре дошъл у дома, Тони!”

При първото посещение на висш служител от администрацията на президента Джо Байдън, във Франция пристигна не само топ дипломат, отдаден на Европа, но и такъв, който смята Париж за втори дом, съобщава АФП за началото на визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Той е на мисия в Европа, за да съживи връзките, съсипани по времето на Доналд Тръмп. Блинкен е израснал в Париж и владее френски като местен жител, поради което домакините го харесват по причини извън политиката.

„Скъпи мой Тони, наистина съм много щастлив да те приветствам в Париж“, каза външният министър Жан-Ив Льо Дриан на френски, когато посрещна Блинкен във външното министерство.

"Очакваше се да посетите Париж, защото сте си у дома. Дори бих се изкушил да кажа, добре дошъл у дома!".

На пресконференция Блинкен каза на Льо Дриан без акцент на френски: "Позволете ми да ви кажа колко съм щастлив, че се върнах във Франция, втори дом за мен."

Посочвайки културните връзки между двете страни, Блинкен се пошегува, че остава до късно да гледа френски телевизионни сериали. "Ако имам кръгове под очите, това е защото оставам буден до твърде късно през нощта, наблюдавайки тези програми", каза Блинкен.

Роденият в Ню Йорк Блинкен се премества в Париж като дете със своя втори баща Самюел Писар, известен международен адвокат, и завършва обучението си в гимназията във Франция, преди да се върне в САЩ за университет, юридически факултет и кариера в външнополитически кръгове на Демократическата партия.

Меко говорещ и известен със спокойствието си, лекотата на Блинкен с ползването на чужд език е необичайна за международното лице на Съединените щати.

Съзнавайки може би, че повечето от собствения му персонал не говорят френски, Блинкен учтиво се държеше на пресконференцията си, когато бе насърчен от местен журналист да отговори на политически въпрос на френски.

Но Блинкен нямаше сдържаност относно френския си език, когато говори 45 минути на форум с млади хора, излъчван от младежко-ориентираната мрежа Brut, разглеждайки въпроси от институционалния расизъм до израелско-палестинския конфликт и собствения си опит във Франция.

„Запазих връзките си и приятелите си тук“, каза Блинкен, който ще си отдели лично време в събота в разгара на пълното със събития пътуване.

Блинкен каза, че Франция и САЩ споделят "едни и същи ценности", въпреки че той отказа да бъде въвлечен в коментари по въпроса за френския кандидат от крайната десница Марин льо Пен.

Съучениците на Блинкен в Париж включват Роб Мали, който ще продължи да работи с Блинкен в администрацията на Бил Клинтън и след избора на Байдън е назначен да се занимава с деликатната дипломация с Иран.

Неговият дългогодишен приятел в разговор с АФП след номинацията на Блинкен каза, че американската идентичност на бъдещия висш дипломат е формирана от времето му в Париж, годините непосредствено след войната във Виетнам.

"Тони вярваше силно в своите ценности и идентичност като американец, но живееше в чужда държава и поради това беше принуден да вижда света през очите на тази чужда държава по време, когато САЩ не бяха най-популярни", каза Мали./АФП